Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor forcohen duke ndar midis politikës dhe gjyqësorit

Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor forcohen duke ndar midis politikës dhe gjyqësorit
Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor forcohen duke ndar midis politikës dhe gjyqësorit

Ali Hertica

  • 22 shtator 2020 - 09:16

Demokracia dhe drejtësia e mbajnë njëri-tjetrin në një ekuilibër - dinamik -. Kjo është arsyeja pse ka tension në sistem, tension që është i nevojshëm. Demokracia është e populluar nga politikanë, drejtësia nga gjykatësit. Gjyqtarët dhe politikanët kanë orientime të ndryshme dhe është përvoja ime: një mënyrë krejtësisht e ndryshme të të menduarit.

Në politikë shpesh bëhet fjalë për marrjen e pushtetit dhe qëndrueshmërinë e ideve, gjyqtarët kanë një orientim primar ligjor profesional drejt administrimit të duhur të drejtësisë dhe zhvillimi i ligjit dhe pushteti luan një rol të papërfillshëm në punën e tyre. Thelbi i çështjes është që drejtësia dhe politika kanë baza të ndryshme, të cilat çojnë në forma të ndryshme të legjitimitetit demokratik.

Politikanët e kanë futur drejtësinë në kthetrat e politikanëve me formimin e Këshillit për Gjyqësorin, ndër të tjera, atë që është quajtur 'plani i paketimit të gjykatës'. Në vitin 2012, Ministri i Drejtësisë prezantoi kryetarët e rinj të gjykatave sikur të ishte në krye të gjyqësorit, ashtu si Shërbimi i Prokurorisë Publike dhe Policia Kombëtare. Një shpërfillje e funksionit të drejtësisë së pavarur në një shtet kushtetues demokratik modern.

Legjitimiteti demokratik dhe besimi në gjyqësor mund të forcohen duke e bërë ndarjen midis politikës dhe gjyqësorit sa më të qartë dhe duke forcuar funksionin gjyqësor. Kjo është veçanërisht e vërtetë tani që funksionimi i qeverisë dhe parlamentit po ndërthuren gjithnjë e më shumë dhe forca kundërshtare nga Dhoma e Përfaqësuesve dhe Senati është dobësuar.

Në duas politica, ekuilibri i fuqive dhe ekzistenca e vazhdueshme e forcës së nevojshme të gjyqësorit të pavarur dhe të paanshëm shërbehet nga një ndarje e qartë e roleve. Qartësi që shërbehet nga gatishmëria e politikanëve për t'u distancuar nga drejtësia.

Politikanët duhet t'i shërbejnë demokracisë me virtyt, e cila është ndryshe nga dëshira për të lënë gjurmë politike në gjithçka. Kundër-forcat në një demokraci të ekuilibruar janë të domosdoshme.

Në shtetin demokratik kushtetues, gjykatësi - përveç gjykatës së auditorëve dhe ombudsmanit dhe organeve të tjera këshilluese të pavarura - përmbush rolin më të rëndësishëm si një kundërforcë. Kjo është e mundur vetëm nëse sundimi i ligjit nuk bëhet lojë e politikës.

Shkrimet në këtë rubrikë nuk shprehin qëndrimet e gazetës "Kosova Sot Online".