A është planeti Venerë i tejdukshëm?

  • 24 maj 2020 - 08:58
A është planeti Venerë i tejdukshëm?

Transitet e Venerës janë ndër fenomenet astronomike me parashikueshmërinë më të vogël. Por, ekziston edhe një fenomen tjetër i çuditshëm në këtë aspekt. Duket se planeti Venerë është transparent. Këtë e themi sepse, kur është shikuar derisa ishte para Diellit, Dielli dukej nëpër të. Ky fenomen nuk paraqet ndonjë reflektim të thjerrëzës, apo ndonjë defekt të softuerit. Kjo bën me dije se NASA ka përdorë një teknologji për ta projektuar një shfaqje holografike të Venerës. Realiteti i programeve virtuale neve na duket sikur i vërtetë, meqë ashtu na thotë truri ynë.

Transiti i Venerës ndodhë në një periudhë e cila kryesisht përsëritet çdo 243 vjet. Periodiciteti i reflektimit të saj ka të bëjë me faktin se periudhat orbitale të Tokës dhe Venerës janë të afërt. Transiti i fundit i Venerës është regjistruar më 5 dhe 6 qershor të vitit. Transiti paraprak kishte ndodhur më 8 qershor të vitit 2004. Transitet e Venerës kanë rëndësi historike meqë ato ishin përdorë për përcaktimin e parë të madhësisë së Sistemit diellor.  

(Kosova Sot Online)