Do të duheshin vetëm 110 njerëz për të filluar një civilizim të ri në Mars, thonë shkencëtarët

  • G.G /
  • 20 qershor 2020 - 11:27
Do të duheshin vetëm 110 njerëz për të filluar një civilizim të ri në Mars, thonë shkencëtarët

Pse nuk do të duhen aq njerëz sa të fillojnë një jetë krejt të re në hapësirën e jashtme siç mendohej më parë?

Shkencëtarët kanë zbuluar se vetëm 110 persona janë të detyruar të ndërtojnë një koloni të qëndrueshme në Mars.

Një përmbledhje nga Profesori Jean-Marc Salotti në Politeknikun Bordeaux Institutit Mbarëkombëtar në Francë përdori një model matematikor për të llogaritur sa njerëz do të duheshin për të krijuar një shoqëri që mund të vazhdonte të prodhonte burimet dhe mallrat e nevojshme për të jetuar.

Siç shpjegon Salotti, modeli është i bazuar në një llogaritje që përfshin kohën në dispozicion të kolonëve dhe kohën e nevojshme për të ngritur strukturat e nevojshme për mbijetesë.

Gjetjet bazohen kryesisht në krahasimin midis nevojave kohore për të vënë në veprim të gjitha llojet e rutinave njerëzore për mbijetesën e gjatë të frazave dhe kohën në dispozicion të kolonëve.

Një parametër thelbësor i modelit është i njohur si çështja e ndarjes, e cila lejon disa ulje të nevojave kohore për person, nëse, për shembull, veprimi shqetëson zhvillimin e një objekti që mund të ndahet nga persona të ndryshëm.

Për mbijetesë në Mars, prodhohen disa supozime për organizimin e kolonëve dhe shqetësimet inxhinierike.

Në parashikimin e Salottit, kolonët do të jetonin në një kub qelqi të mbushur me oksigjen dhe të përqendroheshin në projekte bujqësore që do t’i ndihmonin ata të ruanin komunitetin.

Ai thotë se ata gjithashtu do të duhet të përdorin “burime natyrore”. 

(Kosova Sot Online)