Ja disa fakte interesante rreth malit Everest

  • A.P /
  • 07 May 2024 - 14:05
Ja disa fakte interesante rreth malit Everest

Everesti është mali më i lartë në botë, që gjendet në kufirin e Kinës dhe Nepalit. Por nëse jeni vërtet serioz për këtë vend ikonik, ose jeni duke menduar vërtet për një ditë aventurë atje vetë, atëherë ka shumë më tepër që duhet të dini, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Vendasit nuk e quajnë atë Everes.

 

Për njerëzit e Nepalit, mali njihet si Sagamartha. Kjo do të thotë “perëndeshë e qiellit”.

Njerëzit nuk mund të bien dakord për lartësinë e saktë të Everestit

Lartësia e parë zyrtare e Everestit doli pasi një studimi të bërë nga Andrew Waugh në 1856. Ai llogariti se ishte saktësisht 29,000 hapa ose 8,840 m. Megjithatë, ai nuk donte që njerëzit të mendonin se ai thjesht do ta rrumbullakoste lartësinë, kështu që mali u raportua të qëndronte në 29,002 metra në vend!

Nëntëdhjetë e nëntë vjet më vonë, një ekip indian anketues përdori një teknikë më moderne dhe llogariti lartësinë të ishte 8 m më shumë. Lartësia e vërtetë, 8848 m mbi nivelin e detit. 

Sado e lartë të jetë, nuk është pika më e largët nga qendra e Tokës

Ju do të mendonit se maja e malit më të lartë në botë do të ishte pika më e largët nga thelbi i Tokës, por – nuk është kështu!

(Kosova Sot Online)