A është e mundur që njerëzit parahistorikë jetojnë edhe sot?

  • E.K /
  • 01 tetor 2020 - 13:34
A është e mundur që njerëzit parahistorikë jetojnë edhe sot?

Në vitin 1989 një gërmim arkeologjik kishte hedhur dritë mbi një të panjohur të kamotshme për njerëzimin. Gjatë këtij hulumtimi, arkeologët kishin hasur në disa mbetje kafshësh, gjetje nga e cila ishte kuptuar që në atë rrethinë kanë jetuar njerëz që janë marrë me gjueti. Gjithsesi, për një kohë të gjatë ishte munduar që hulumtimi në fjalë kishte qenë tejet i rendomë dhe gjetjet ishin vendosur në muze.

Megjithatë, para pak kohësh është bërë ekzaminimi i mbetjeve të njerëzve, që janë gjetur gjatë atyre gërmimeve, gjë kjo që e ka ndryshuar mënyrën e perceptimit. Hulumtuesit kanë bërë të ditur që mbetjet i përkasin specieve njerëzore, që kanë jetuar shumë kohë para shfaqjes së homo-sapienëve, megjithatë vjetërsia e këtyre eshtrave nuk është më e madhe se 14.000 vjet, duke lënë të kuptohet që këto specie, në një kohë, kanë bashkëjetuar me njerëzit modernë. Ky zbulim është bërë si pikënisje për hulumtimet e tjera, që pritet të bëhen me qëllim të zbardhjes së këtij fenomeni.

(Kosova Sot Online)