NASA do të ndërtoi një sistem të energjisë nukleare në Hënë deri në vitin 2026

  • G.G /
  • 18 nëntor 2020 - 10:41
NASA do të ndërtoi një sistem të energjisë nukleare në Hënë deri në vitin 2026

Propozimi është për një sistem të energjisë së sipërfaqes së copëtimit dhe qëllimi është që të ketë një sistem fluturimi, ulës dhe reaktor në vend deri në vitin 2026.

NASA dhe Departamenti i Energjisë i SHBA do të kërkojnë propozime nga industria për të ndërtuar një termocentral bërthamor në hënë dhe Mars për të mbështetur planet e saj të kërkimit afatgjatë, shkruan “CNBC”.

Anthony Calomino, udhëheqësi i portofolit të teknologjisë bërthamore të NASA-s brenda Drejtorisë së Misionit të Teknologjisë Hapësinore, tha se plani është të zhvillojë një sistem të energjisë sipërfaqe të copëtimit të klasës 10 kilovat për demonstrim në hënë deri në fund të viteve 2020

FOTO GALERI

Objekti do të prodhohet dhe montohet plotësisht në Tokë, pastaj do të testohet për siguri dhe për t’u siguruar që funksionon si duhet.

Më pas, ai do të integrohet me një zbarkues hënor dhe një automjet nisës do ta transportojë atë në një orbitë rreth hënës. Një zbarkues do ta ulë atë në sipërfaqe, dhe sapo të mbërrijë, ai do të jetë gati për operim pa asnjë montim shtesë ose ndërtim të kërkuar.

Demonstrimi pritet të zgjasë për një vit dhe në fund të fundit mund të çojë në misione të zgjatura në hënë, Mars dhe më gjerë.

“Pasi teknologjia të provohet përmes demonstrimit, sistemet e ardhshme mund të shkallëzohen ose njësi të shumta mund të përdoren së bashku për misione me kohë të gjatë në hënë dhe përfundimisht në Mars”, tha Calomino, transmeton lajmi.net.

NASA po punon për këtë me Laboratorin Kombëtar të Idaho (INL), një strukturë kërkimore bërthamore. Por a është plani real, dhe a është e mundur dorëzimi gjashtë vjet nga tani?

Sipas Steve Johnson, drejtor i Divizionit të Teknologjisë Bërthamore Hapësinore dhe Teknologjive të Izotopit në Laboratorin Kombëtar të Idaho, përgjigjja është “po”.

“Ne jemi në gjendje të përdorim vitet e punës kërkimore dhe zhvillimore mbi lëndët djegëse dhe materiale të përparuara, si dhe përparimet e fundit të transportit hapësinor komercial për të zvogëluar rrezikun në orar, për të përmbushur datën e vitit 2026”, tha Johnson.

“Ne vërtet po përpiqemi të sjellim në tryezë inovacionin tregtar të industrisë bërthamore për të punuar me NASA dhe industrinë e hapësirës ajrore duke përdorur teknologjitë ekzistuese.”

Calomino tha se teknologjitë që janë kritike për suksesin e këtij projekti janë një reaktor bërthamor, shndërrimi i energjisë, refuzimi i nxehtësisë dhe teknologjia e fluturimit hapësinor

A është i sigurt një reaktor bërthamor në hënë?

Ideja e një reaktori bërthamor në hënë mund të duket e pazakontë për publikun e gjerë – apo edhe e rrezikshme.

Andrew Crabtree, themeluesi i agjencisë së punësimit Get Into Nuclear, tha që ndërsa kishte shumë faktorë për t’u marrë parasysh në këtë përpjekje, çështja nëse është e sigurt të përdoret energjia bërthamore në hapësirë ënuk është një prej tyre.

“Energjia bërthamore është përdorur në hapësirë ëshumë herë më parë,” tha Crabtree.

“Energjia atomike ka funksionuar në hënë që nga fluturimi në nëntor 1969 i Apollo 12 duke përballuar me sukses ndryshimet e mëdha të temperaturës. Apollo 12 shënoi përdorimin e parë të një sistemi elektrik bërthamor në hënë”, përmbylli ai.

(Kosova Sot Online)