IA identifikon më shumë se 100 000 kratere hënore

  • G.G /
  • 26 dhjetor 2020 - 11:13
IA identifikon më shumë se 100 000 kratere hënore

Më shumë se 100 000 kratere hënore deri më tani të panjohura janë identifikuar falë një sistemi të inteligjencës artificiale që ka studiuar të dhëna nga misionet kineze ”Chang’e”.

Metoda e re e analizës, e botuar në revistën ”Nature Communications”, është rezultat i kërkimit të koordinuar nga Universiteti kinez i Jilin, me grupin e Chen Yang, dhe i kryer në bashkëpunim me Akademinë Kineze të Shkencave.

Krateret u identifikuan pasi kishin trajnuar sistemin e inteligjencës artificiale për të analizuar rreth 10 000 imazhe të kratereve të njohura, të marra kryesisht me misionet hënore kineze ”Chang’e-1” dhe ”Chang’e-2”.

Në këtë mënyrë, sistemi ishte në gjendje të identifikonte krateret që kishin shpëtuar deri më tani dhe të cilët janë shpërndarë kryesisht në gjerësinë e mesme dhe të ulët të sipërfaqes hënore.

Ai identifikoi 109 956 kratere me saktësi, shumë prej të cilave tejkalonin 8 kilometrat.

Përparësia e teknikës, vërejnë autorët e studimit, është se ajo njeh edhe kratere të parregullta ose të degraduara, ndonjëherë të vështira për t’u studiuar.

(Kosova Sot Online)