Superkompjuteri simulon formimin e hënës

  • E.K /
  • 05 janar 2021 - 09:18
Superkompjuteri simulon formimin e hënës

Studiuesit në Universitetin Durham në Mbretërinë e Bashkuar po përdorin simulime të super kompjuterit për të simuluar formimin e hënës 4.5 miliardë vjet më parë.

Se si u formua hëna është ende një mister. Astronomët supozojnë se toka e re u përplas me një trup qiellor me madhësi të Marsit të quajtur Theia rreth 4.5 miliardë vjet më parë dhe se një pjesë e madhe e materialit që u copëtua në orbitën e tokës formoi hënën.

Studiuesit në Universitetin Durham në Mbretërinë e Bashkuar tani kanë përdorur një superkompjuter për të krijuar simulime për të treguar se si përplasja midis Theia dhe Tokës mund të ketë ndodhur miliarda vjet më parë, raporton The Next Web.

Ekipi hulumtues ekzaminoi një numër faktorësh të mundshëm. Shpejtësia e Theia llogaritet, si dhe këndi i ndikimit dhe rrotullimet e trupit qiellor.

Në disa nga përplasjet e simuluara, shkencëtarët gjetën një grumbull vetë-gravitues të materialit nën rrënoja që korrespondon afërsisht me masën e hënës dhe, si hëna, përmban një përqind hekur, siç shpjegojnë studiuesit në një në revistën Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Sergio Ruiz-Bonilla nga Instituti i Kozmologjisë Kompjuterike në Universitetin Durham citohet të ketë thënë se nuk mund të thuhet me siguri nëse gunga në të vërtetë formoi hënën.

Por është një pikënisje interesante nga e cila mund të hetohet më tej formimi i hënës.

(Kosova