A ekziston Lumi i Errët misterioz nën ishullin më të madh në botë?

  • G.G /
  • 27 janar 2021 - 11:07
A ekziston Lumi i Errët misterioz nën ishullin më të madh në botë?

Shkencëtarët nga Universiteti i Hokkaido në Japoni kanë teorizuar se nën Grenlandën në errësirën e përjetshme është një lumë nëntokësor gjigand që mbushet me akull që shkrihet. I ashtuquajturi "Lumi i Errët" është një rrugë ujore hipotetike 1000 kilometra e gjatë, që rrjedh nga brendësia e thellë e Grenlandës deri në Peterman Fjord në veriperëndim të vendit.

"Rezultatet konsiderojnë ekzistencën e një lumi të gjatë nën akullnajore", thotë Christopher Chambers i Universitetit Hokkaido në Japoni, "por ne ende kemi dilema".

Dilemat janë kryesisht për shkak të faktit se nuk ka shumë të dhëna radari nga imazhet ajrore mbi akullin e Grenlandës. Gjatë viteve, janë zbuluar pjesë të asaj që duket të jetë një sistem luginor gjigand, nën akullnajore që shtrihen nën pjesë të mëdha të Grenlandës.

Studime të shumta në dekadat e fundit tregojnë se llogore të tilla, lugina ose "mega kanione" mund të qëndrojnë të fshehura në një mjedis nën akullnajore dhe gjithashtu kanë ngritur idenë që uji rrjedh në fund.

Sidoqoftë, për shkak të mangësive në të dhëna, nuk dihet nëse të gjitha luginat janë të lidhura në një lumë të gjatë, si gjarpri apo ato janë vetëm segmente të fenomeneve të palidhura, dhe nuk dihet se si uji mund të sillet atje.

"Ne nuk e dimë se sa ujë - nëse ka - rrjedh nëpër luginë dhe nëse ai me të vërtetë del në fjordin e Peterman apo është i ngrirë apo del nga lugina gjatë rrugës", thotë Chambers, shkruan Science Alert.

Në një studim të ri, të konceptuar si një "eksperiment mendimi", Chambers dhe ekipi i tij eksploruan mundësinë që lugina të mos ndahej në copa të ndara, por që një lumë i gjatë të derdhej vazhdimisht përmes saj.

E gjithë kjo mund të jetë një mashtrim, thonë ata. Lartësitë fantazmë mund të jenë rezultat i një modeli mashtrues në rajone me të dhëna të pakta sesa me karakteristika territoriale.

Në modelimin e ri, studiuesit supozuan se "Lumi i Errët" ishte vërtet i vazhdueshëm. Bazuar në këtë skenar, simulimet sugjeruan që uji rrjedh nga qendra e Grenlandës në det dhe uji kalon një shteg të pandërprerë.

Megjithëse gjetjet mbeten hipotetike për tani, studiuesit mendojnë se regjistrimet e ardhshme ajrore një ditë mund të jenë në gjendje të konfirmojnë simulimet.

Nëse është kështu, jo vetëm që do të na tregonte se Lumi i Errët është i vërtetë, por do të nënkuptojë gjithashtu se kemi arritur një nivel të ri aftësie për të modeluar sjelljen e akullit të Grenlandës - një trup jashtëzakonisht kompleks dhe misterioz i parashikuar për kanë një ndikim të madh në rritjen e niveleve të detit në të ardhmen.

(Kosova Sot Online)