NASA: Ndotja e ajrit mund të na ndihmojë të gjejmë jashtëtokësorët

  • G.G /
  • 14 shkurt 2021 - 08:48
NASA: Ndotja e ajrit mund të na ndihmojë të gjejmë jashtëtokësorët

Alienët mund të zbulohen duke matur ndotjen atmosferike në plantet tjerë, thotë një studim i fundit.

Studimi i kryer nga hapësinore ekzaminoi praninë e gazit të dioksidit të azotit, i cili prodhohet në Tokë duke djegur lëndët djegëse fosile, shkruan Independent.

Ndërsa evolucioni i një civilizimi që është zhvilluar në industri të bazuara në naftë ose qymyr duket i pakët, gazi gjithashtu buron nga materiale të tjera duke përfshirë rrufetë dhe proceset biologjike.

“Në Tokë, pjesa më e madhe e dioksidit të azotit emetohet nga aktiviteti njerëzor, si proceset e djegies së emetimeve të automjeteve dhe termocentraleve”, Ravi Kopparapu i Qendrës së Fluturimit Hapësinor Goddard të Nasa në Greenbelt, Maryland.

“Në atmosferën e ulët (rreth 10 deri në 15 kilometra ose rreth 6,2 deri në 9,3 milje), NO2 nga aktivitetet njerëzore dominon në krahasim me burimet jo njerëzore. Prandaj, vëzhgimi i NO2 në një planet të banueshëm potencialisht mund të tregojë praninë e një civilizimi të industrializuar”, shtoi ai.

Për shkak të numrit të madh të planetëve në univers, si dhe distancës së tyre, shkencëtarët duhet të përdorin këto indikacione , të cilat mund të maten në distanca të mëdha, për të përcaktuar se cilat planete ia vlen të hetohen.

“Nëse vëzhgojmë NO2 në një planet tjetër, do të duhet të përdorim modele për të vlerësuar emetimet maksimale të mundshme të NO2 që mund të ketë vetëm nga burime jo industriale. Nëse vëzhgojmë më shumë NO2 nga sa sugjerojnë modelet tona është e besueshme nga burime jo industriale, atëherë pjesa tjetër e NO2 mund t’i atribuohet aktivitetit industrial. Megjithatë, ka një mundësi pozitive të kërkimit të jetës përtej Tokës dhe puna në të ardhmen do të jetë e nevojshme për të siguruar besimin në dallimin e pozitiveve të vërteta nga ato pozitive të rreme”, tha shkencëtari.

Ka përfitime dhe ndërlikime në përdorimin e dioksidit të azotit për të kërkuar mbi jashtëtokësorët. Për fat të mirë, yjet që janë më të freskët dhe më të zakonshëm se dielli ynë prodhojnë më pak dritë ultraviolet (që prish gazin) dhe për këtë arsye rriet mundësia që të gjendet jeta e jashtëtokësorëve.

(Kosova Sot Online)