Astronomët gjejnë vrimën e zezë më të afërt me Tokën

  • E.K /
  • 24 prill 2021 - 09:39
Astronomët gjejnë vrimën e zezë më të afërt me Tokën

Vrima e zezë ka vetëm trefishin e masës së diellit. Kjo është ajo që e bën atë unike.

Astronomët në Universitetin Shtetëror të Ohajos kanë zbuluar një vrimë të zezë të vogël tri herë më të madhe se masa e Diellit. Kjo masë e ulët e bën atë unike, sepse deri më tani nuk është zbuluar asnjë vrimë e zezë që është më pak se 5 masa diellore. Është gjithashtu vrima e zezë më e afërt me tokën që është zbuluar ndonjëherë. Ndodhet në konstelacionin Monoceros (njëbrirësh) dhe është afërsisht 1.500 vjet dritë larg.

Në përputhje me vendin e saj, shkencëtarët e kanë pagëzuar “Njëbrirësh”. “Kur shikuam të dhënat, kjo vrimë e zezë – njëbrirësh – u hap”, thotë studentja e doktoratës Tharindu Jayasinghe.

Gjiganti i kuq si shoqërues

Para se studiuesit të mund të identifikonin se çfarë ishte gjetja e tyre, ata vunë re një gjigant të kuq që ishte shtrembëruar. Në fillim ata nuk e konsideruan që një vrimë e zezë e vogël mund të ishte përgjegjëse për këtë formë, veçanërisht pasi ekzistenca e një vrime të zezë me një masë kaq të vogël ka mbetur deri tani e pakonfirmuar.

Tharindu Jayasinghe përqendroi analizën e saj të teleskopit të ndryshëm dhe të dhënave satelitore në gjigantin e kuq, i cili ishte në fazat e tij të fundit. Mënyra në të cilën ajo shtrembërohet, si dhe shpejtësia e saj, megjithatë, çuan në përfundimin se një vrimë e zezë e vogël duhet të rrotullohet rreth saj.

(Kosova Sot Online)