Fluturimi në planete të tjerë: Çfarë vjen pas helikopterit në Mars?

  • G.G /
  • 28 prill 2021 - 11:25
Fluturimi në planete të tjerë: Çfarë vjen pas helikopterit në Mars?

Sipas Ingenuity, më shumë helikopterë, aeroplanë dhe “balona” do të eksplorojnë planetët dhe hënat e sistemit diellor.

Të dielën, helikopteri Ingenuity bëri fluturimin e tij të tretë në Mars.

Roboti gjithashtu duket se po përballet mirë me manovrat gjithnjë e më komplekse.

Suksesi nxit imagjinatën e shkencëtarëve të cilët kanë kohë që janë duke punuar në eksplorimin e planetëve të tjerë nga ajri.

Dronë më të mëdhenj

Nëse Ingenuity do të përfundojë të gjitha 5 fluturimet e saj të testuara të planifikuara me sukses, asgjë nuk do të ndalë rrugën e zhvillimit të dronëve më të mëdhenj, thotë kryeinxhinier Bob Balaram i Laboratorit të Jet Propulsion të NASA-s.

Robotët fluturues, të njohur gjithashtu si aerobotë, ofrojnë një numër përparësish mbi roverët në tokë: Ata mund të vëzhgojnë zona më të mëdha, të lëvizin më shpejt dhe të shkojnë në vende ndryshe të paarritshme.

Objekte fluturuese nga Toka janë përdorur madje dy herë në Venus.

Planeti fqinj shpesh quhet një binjak i tokës sepse është pothuajse i të njëjtën madhësi dhe përbëhet nga të njëjtat materiale. Një oqean i madh thuhet se ka ekzistuar në Venus shumë kohë më parë.

Sidoqoftë, në një moment, planeti evoluoi shumë ndryshe nga Toka.

Venusi ka një atmosferë të trashë të dioksidit të karbonit. Në sipërfaqe ka një presion prej 90 bar dhe një temperaturë prej 400 gradë Celsius. Në një lartësi prej 50 kilometrash, megjithatë, temperatura është 15 gradë Celsius.

Prandaj, një avion do të kishte kushte të mira. Një koncept për këtë quhet VAMP. Ky dizajn nga kompania amerikane e armatimit Northrop Grumman është një aeroplan ultra i lehtë.

Ai mund të rrëshqiste nëpër atmosferën e Venusiit për një vit ose më shumë, duke kërkuar gjurmë të jetës.

Ka tashmë plane konkrete për të eksploruar hënën Titan të Saturnit.

Ajo është e rrethuar nga një shtresë e trashë azoti që errëson pamjen e sipërfaqes. Me një dron helikopteri me 8 rotor të quajtur Dragonfly, NASA dëshiron të zbulojë sekretet e Titan. Për shkak se panelet diellorë nuk do të ishin të mjaftueshëm për furnizimin me energji, një bateri radionuklid do të jetë në bord.

Dragonfly supozohet të studiojë hënën nga ajri si dhe të ulet në sipërfaqen e ftohtë (-290 gradë Celsius) dhe të marrë mostra në mes.

Atmosfera e Titanit është katër herë më e dendur se ajo e Tokës. Në kontrast me Marsin (vetëm 1 për qind dendësi atmosferike), fluturimi atje duhet të jetë shumë i lehtë. Nisja e Dragonfly është planifikuar për në vitin 2027. 

(Kosova Sot Online)