Gjurmët më të ruajtura të dinosaurëve janë në Arizona

  • E.K /
  • 30 gusht 2021 - 11:01
Gjurmët më të ruajtura të dinosaurëve janë në Arizona

Zona pranë Moenave në Arizona sot ka shumë peizazhe shkretëtira me qindra gjurmë të dinosaurëve. 

200 milion vjet më parë kishte një lug moçal mbi të cilin ecnin këto kafshë të mrekullueshme.

Shtypjet datojnë nga periudha e hershme Jurassic. 

Jurasika e hershme filloi 201.3 milion vjet më parë dhe përfundoi në fillim të Jurasikës së Mesme, 174.1 milion vjet më parë. 

Nuk është e mundur të përcaktohet me siguri se cilat specie specifike të dinosaurëve i lanë ata, por disa ekspertë besojnë se ishte dilophosaurus wetherilli.

Mbetjet e tij korrespondojnë me periudhën kohore dhe madhësinë e shumë gjurmëve të tjera të zbuluara në zonën në fjalë. 

Dilophosaurus ishte rreth shtatë metra i gjatë dhe peshonte rreth 400 kilogramë. Ishte grabitqari më i madh i tokës në Amerikën e Veriut në atë kohë.

Ky vend nuk ka etiketë zyrtare. Shenjat e bëra me dorë përgjatë autostradës i drejtojnë turistët drejt rrugës me gunga që të çon në parking. 

Sidoqoftë, shitësit e suvenireve do t'u tregojnë turistëve disa nga printimet e ruajtura më mirë me një çmim të mirë.

(Kosova Sot Online)