A do e shkaktojë NASA qëllimisht një përplasje mes anijes kozmike dhe asteroidit?

  • E.K /
  • 16 shtator 2021 - 22:58
A do e shkaktojë NASA qëllimisht një përplasje mes anijes kozmike dhe asteroidit?

Agjencia amerikane e hapësirës NASA dëshiron të mbrojë njerëzimin nga “kërcënimet hapësinore” të tilla si asteroidet kolosale dhe e ka trajtuar këtë sfidë.

NASA planifikon të shkaktojë qëllimisht një përplasje të anijes-asteroidit, i cili do të jetë një provë për të shpëtuar Tokën nga një apokalips i mundshëm i shkaktuar nga një goditje asteroidi.

Njerëzit nuk duan të përfundojnë si dinosaurë, kështu që NASA planifikon të nisë një mision dhe të testojë metoda të krijuara për të ndryshuar potencialisht trajektoren e një asteroidi që lëviz drejt Tokës, natyrisht nëse është e nevojshme në të ardhmen, ose nëse një asteroid i tillë do të zbulohej.

Programi quhet DART, ose Double Asteroid Redirection Test, dhe fillon më 24 nëntor. Nëse ka vonesa, atëherë programi do të fillojë deri në shkurt të vitit 2022. Pas një viti udhëtimi, anija kozmike do të arrijë në asteroidin e mesëm Dimorphos, i cili orbiton asteroidin shumë më të madh Didymos. Misioni përfshin një përplasje të një anije kozmike DART dhe një asteroidi me një shpejtësi prej 6.5 km/s, dhe madhësia e anijes kozmike korrespondon me madhësinë e një makine dhe peshon një të tretën e një ton. Nëse gjithçka shkon sipas planit, orbita e Dimorphos, e cila zgjat pothuajse 12 orë, do të ndryshohet në minuta.

Pesë vjet më vonë, misioni Hera, i planifikuar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës ESA, do të analizojë situatën për të përcaktuar nëse plani ishte i suksesshëm. Përplasja duhet të ketë vetëm një efekt të vogël në asteroid, por të mjaftueshme për të hequr asteroidin nga orbita e tij drejt Tokës. Sidoqoftë, kjo metodë është efektive vetëm nëse e dimë paraprakisht se asteroidi po vjen. NASA pretendon se qëllimi i tyre është të jenë në gjendje të parandalojnë një fatkeqësi të vërtetë natyrore.

Kur DART godet Dimorphos, energjia e goditjes do të jetë afërsisht e barabartë me shpërthimin e tre ton TNT, dhe rezultati do të jetë shpërndarja e mijëra copave të mbeturinave në hapësirë. Ndikimi nuk do të ketë menjëherë një ndryshim të dukshëm në orbitën e Dimorphos, por ndryshimi do të vërehet brenda pak ditësh.

Qëllimi i misionit është të shërbejë si një provë për të shpëtuar Tokën nga një apokalips i shkaktuar nga asteroidet, por suksesi i kësaj metode kërkon studimin e një fenomeni kompleks, nga rrotullimi kaotik tek efektet e dritës së diellit dhe shpërndarja e nxehtësisë.