Alienët mund ta ‘pushtojnë’ Tokën, por jo në mënyrën që mendoni

  • E.K /
  • 30 nëntor 2021 - 10:59
Alienët mund ta ‘pushtojnë’ Tokën, por jo në mënyrën që mendoni

Organizmat e huaj mund të arrijnë në Tokë përmes mjeteve tona që eksplorojnë hapësirën e jashtme, kanë paralajmëruar shkencëtarët.

Njerëzimi ka lëvizur me kalimin e kohës speciet nëpër kontinente ndërsa ne migrojmë; është e mundur që e njëjta gjë mund të ndodhë kur ne eksplorojmë shtrirjen e jashtme të sistemit tonë diellor.

“Kërkimi i jetës përtej botës sonë është një përpjekje emocionuese që mund të sjellë një zbulim të madh në një të ardhme jo shumë të largët”, tha për Live Science Anthony Riçiardi, një profesor i biologjisë së pushtimit në Universitetin McGill në Montreal.

Hulumtimi i tij u botua në revistën BioScience.

“Megjithatë, përballë rritjes së misioneve hapësinore (përfshirë ato që synojnë të kthejnë mostrat në Tokë), është thelbësore të reduktohen rreziqet e ndotjes biologjike në të dy drejtimet.”

Ka shumë të ngjarë që çdo specie pushtuese e takuar në një planet alien të jetë mikrobik dhe t’i ngjajë baktereve në Tokë. Ndërsa gjasat që ndonjë formë jete jashtëtokësore të bëjë udhëtimin nëpër hapësirë ​​është shumë e ulët për shkak të kushteve të vështira të udhëtimit ndëryjor, studiuesit thonë se duhet të jemi të kujdesshëm.

“Pushtimet biologjike kanë qenë shpesh shkatërruese për bimët dhe kafshët në këto sisteme”, tha Riçiardi, duke treguar ekosistemet në Tokë që evoluan pa mbrojtje kundër specieve pushtuese në vende si Australia.

“Ne argumentojmë se planetët dhe hënat që përmbajnë potencialisht jetë duhet të trajtohen sikur të ishin sisteme izoluese.”

Megjithëse nuk dimë ende ndonjë provë të infektimit nga alienët, njerëzit kanë sjellë baktere në Hënë kur sonda Beresheet u rrëzua dhe depozitoi mijëra tardigrade – forma më elastike e jetës në botë – në sipërfaqen e saj.

(Kosova Sot Online)