Zbulohet një zvarranik detar i zhdukur në formë peshku shpatë

  • A.P /
  • 30 nëntor 2021 - 14:43
Zbulohet një zvarranik detar i zhdukur në formë peshku shpatë

Një ekip studiuesish ndërkombëtarë nga Kanadaja, Kolumbia dhe Gjermania ka zbuluar një zvarranik të ri detar. Shembulli, një kafkë e ruajtur në mënyrë mahnitëse me një gjatësi prej një metër, është një nga ihtiozaurët e fundit të mbijetuar, kafshë të lashta që duken në mënyrë të frikshme si peshku shpatë i gjallë.

“Kjo kafshë evoluoi një dhëmb unik që e lejoi atë të hante gjahun e madh,” thotë Hans Larsson, Drejtor i Muzeut Redpath në Universitetin McGill. “Ndërsa ihtiozaurët e tjerë kishin dhëmbë të vegjël, me të njëjtën madhësi për t’u ushqyer me gjahun e vogël, kjo specie e re modifikoi madhësinë e dhëmbëve dhe hapësirën për të ndërtuar një arsenal dhëmbësh për dërgimin e gjahut të madh, si peshqit e mëdhenj dhe zvarranikë të tjerë detarë.”

“Vendosëm ta quajmë Kyhytysuka, që përkthehet në “ai që pret me diçka të mprehtë” në një gjuhë indigjene nga rajoni në Kolumbinë qendrore ku u gjet fosili, për të nderuar kulturën e lashtë Muisca që ekzistonte atje për mijëvjeçarë”, thotë. Dirley Cortés, një student i diplomuar nën mbikëqyrjen e Hans Larsson dhe Carlos Jaramillo të Institutit të Kërkimeve Tropikale Smithsonian.

Pamja e madhe e evolucionit të ihtiozaurit është sqaruar me këtë specie të re, thonë studiuesit. “Ne e krahasuam këtë kafshë me ihtiozaurët e tjerë të Jurasikut dhe Kretakut dhe ishim në gjendje të përcaktonim një lloj të ri,” thotë Erin Maxwell nga Muzeu Shtetëror i Historisë Natyrore të Shtutgartit. “Kjo trondit pemën evolucionare të ichthyosaurs dhe na lejon të testojmë ide të reja se si ata evoluan.”

Sipas studiuesve, kjo specie vjen nga një kohë e rëndësishme kalimtare gjatë periudhës së Kretakut të Hershëm. Në këtë kohë, Toka po dilte nga një periudhë relativisht e ftohtë, kishte rritje të nivelit të detit dhe superkontinenti Pangea po ndahej në masa tokësore veriore dhe jugore. Pati gjithashtu një ngjarje globale të zhdukjes në fund të Jurassic që ndryshoi ekosistemet detare dhe tokësore.

(Kosova Sot Online)