Zbulohet ujë në hënë?

  • E.K /
  • 18 janar 2022 - 09:40
Zbulohet ujë në hënë?

Një ekip global shkencëtarësh i udhëhequr nga studiues nga Akademia Kineze e Shkencave në Pekin thotë se ata kanë zbuluar ujë nën sipërfaqen e Hënës duke përdorur të dhënat e Administratës Kombëtare të Hapësirës të Kinës të siguruara nga zbarkimi i Chang'e-5 - një arritje teknike mahnitëse më vete, si misioni i parë i kthimit të mostrës hënore që nga misioni Luna 24 i Bashkimit Sovjetik në 1976 .

Ekipi përdori një kamerë panoramike, spektrometër mineralogjik hënor (LMS) dhe radar depërtues hënor për të kërkuar prova të ujit, sipas një studimi të botuar në revistën Science Advances këtë javë në bashkëpunim me studiuesit nga Qendra Kombëtare e Shkencave Hapësinore të CAS. Universiteti i Hawai'i në Mānoa, Instituti i Fizikës Teknike të Shangait të CAS dhe Universiteti i Nanjing.

"Është si një "udhëtim në terren" në Hënë, mundësia e parë për të zbuluar shenja të ujit në distancë të afërt dhe rezolucion të lartë në sipërfaqen hënore," tha autori kryesor dhe studiuesi i Akademisë së Shkencave Kineze Lin Honglei, sipas një deklarate të marrë. nga South China Morning Post

Ekipi vëzhgoi sinjale që tregojnë praninë e ujit në të dhënat spektrale të reflektimit të marra nga Chang'e-5. Teoria është se era diellore ka përfshirë gradualisht atomet e hidrogjenit drejt Hënës, sipas raportimit të SCMP.

Duke pasur parasysh momentin e fundit të kubit të Hënës që doli të ishte një shkëmb i përulur, duhet të jemi pak skeptikë ndaj çdo pretendimi të madh hapësinor nga Kina. Por shkencëtarët kanë dyshuar prej kohësh se ka të ngjarë të ketë akull dhe ujë në Hënë - dhe, nëse hulumtimi qëndron, uji do të ishte një burim joshës për një prani afatgjatë në Hënë nga astronautët njerëzorë.

(Kosova Sot Online)