Zbulimi i fundit i NASA-s në Mars: Është vërejtur diçka që i ngjan një dere

  • 17 May 2022 - 11:22
Zbulimi i fundit i NASA-s në Mars: Është vërejtur diçka që i ngjan një dere

Roveri i NASA-s, Curiosity së fundmi incizoi diçka në Mars që, në shikim të parë, i ngjan një dere të gdhendur në shkëmb.

Nuk është çudi që në internet menjëherë filluan teoritë se ai ishte një objekt alien – diçka e bërë nga banorët e lashtë të Planetit të Kuq ose vizitorë më të rinj nga planetë apo botë të tjera.

Kjo “hyrje” të kujton një skenë nga një film fantastiko-shkencor në të cilin protagonisti, pasi kalonte nga një derë mistike, do të vinte në një portë që të çonte në galaktika të tjera ose në një tunel që përmban mbetjet e një qytetërimi alienësh të zhdukur prej kohësh.

Shpjegimi i shkencëtarëve

Megjithatë, shkencëtarët ofrojnë një shpjegim të ndryshëm dhe thonë se ndoshta bëhet fjalë për një lloj të caktuar thyerjeje shkëmbore që mund të ketë ndodhur pas tërmetit ose përmes proceseve të tjera gjeologjike.

Tërmetet në Planetin e Kuq nuk janë të rralla. Që kur InSight u ul në Mars në nëntor 2018, ai ka regjistruar më shumë se 1,313 tërmete. Pra, nuk do të ishte për t’u habitur që kjo lloj thyerje shkëmbi është në të vërtetë rezultat i një dridhjeje të fortë.

Është interesante të theksohet se tërmeti më i madh në Mars është regjistruar së fundmi. NASA deklaron se më 4 maj 2022, InSight zbuloi tërmetin më të madh të vërejtur ndonjëherë në një planet tjetër, dhe vlerëson se ishte me magnitudë 5, përcjell Gazeta Express.

Për më tepër, por jo më pak e rëndësishme, forma në shkëmb që i ngjan një dere në foto duket përafërsisht me madhësi njerëzore, por në fakt është një zgavër që është vetëm disa dhjetëra centimetra e lartë, 30×45 centimetra për të qenë të saktë.

“Nuk ka asgjë të çuditshme në foto”

“Kjo veçori u krijua nëpërmjet proceseve normale gjeologjike”, u citua të thoshte gjeologu Sanjeev Gupta nga Imperial College London për Sky News.

Një çarje e thellë është e dukshme brenda “derës”, që tregon për një thyerje në shkëmb. Ka fraktura të tilla si në Mars ashtu edhe në Tokë dhe ato mund të kenë ndodhur në çdo kohë në qindra milionë vitet e fundit.

“Ka shumë çarje si në Mars ashtu edhe në Tokë, ato mund të ndodhin pa tërmete. Nuk ka asgjë të çuditshme në foto, është një proces normal gjeologjik”, tha Gupta, i cili ka punuar në misionin Curiosity me NASA-n.

Curiosity filmoi këtë “portë të huaj” më 7 maj 2022 në një zonë gjeologjike të njohur si Greenheugh Pediment.

“Kasolle misterioze” në hënë

Sa i përket zbulimeve të çuditshme në hapësirë ​​që i ngjajnë strukturave aliene, është e rëndësishme që të mos rrëmbehemi shumë me fotot e para, sepse kushedi se çfarë do të na thonë imazhet më të detajuara. Le të kujtojmë vetëm objektin në formë kubi të vërejtur nga roveri kinez Yutu 2 në Hënë vitin e kaluar.

Gjegjësisht, në dhjetor, një gazetar i portalit Spacenews, i cili përcillte misionin e roverit kinez Yutu 2 në Hënë, njoftoi në Twitter se një nga fotot që roveri ka regjistruar në distancë paraqiste një objekt të panjohur në formë kubi. Natyrisht, në të njëjtën kohë, filluan teori të ndryshme se si bëhej fjalë për alienët, dhe objekti u quajt në masë “kasollja misterioze”.

Pas kërkimeve të mëtejshme, rezultoi se “kasollja misterioze” ishte në fakt një shkëmb klasik hënor dhe se për shkak të lojës së dritës dhe hijes nga larg, dukej si një strukturë kuboide e pazakontë.

(Kosova Sot Online)