Zbulohet një sinjal i ri misterioz nga një galaktikë e largët

  • G.G /
  • 10 June 2022 - 11:46
Zbulohet një sinjal i ri misterioz nga një galaktikë e largët

Shkencëtarët kanë zbuluar një burim tjetër të përsëritur të Shpërthimit të Shpejtë të Radios (FRB) që ka thelluar më tej misterin se çfarë saktësisht mund të prodhojnë këto sinjale.

FRB 190520B u zbulua për herë të parë në vitin 2019, dhe tani është zbuluar se lëshon shpesh breshëri valësh të fuqishme radio që zgjasin një milisekondë, raporton sciencealert.

Shpërthimet e shpejta të valëve të radios janë një nga misteret më magjepsëse në kozmos. Ata janë jashtëzakonisht të fuqishëm, disa lëshojnë më shumë energji se 500 milionë Diej dhe zgjasin më pak se sa hap e mbyll sytë.

Një nga karakteristikat më të rëndësishme të këtyre sinjaleve është se ato janë jetëshkurtra dhe të paparashikueshme. Zakonisht shfaqen papritur në një pjesë të qiellit dhe zgjasin vetëm disa milisekonda. Shumica e tyre vijnë nga galaktika të tjera, vetëm një burim u zbulua në Rrugën e Qumështit.

FRB-të e përsëritura, pra kur nuk është vetëm një interval por disa me radhë, janë shumë të rralla dhe veçanërisht tërheqin vëmendjen e shkencëtarëve. Disa nga FRB-të e përsëritura ndodhin periodikisht, në intervale të rregullta, çdo disa ditë ose muaj. Deri më tani, janë zbuluar tre burime të përsëritura të valëve të shpejta të radios.

Sinjali nga FRB 190520B mbërriti në Tokë në maj të vitit 2019, i regjistruar nga radio teleskopi FAST në Kinë, dhe vëzhgimet e mëvonshme treguan se ai është i përsëritur dhe vjen nga skaji i një galaktike xhuxh shumë të vjetër, pothuajse 4 miliardë vite dritë larg.

Situata është e ngjashme me FRB-në e përsëritur 121102. Ky është FRB-ja e parë që zbulohet nga vjen – nga një galaktikë xhuxh shumë e vjetër 3 miliardë vite dritë larg, shkruan Science Alert.

“Tani kemi dy FRB të tilla, gjë që ngre shumë pyetje”, tha astronomi Casey Law nga Caltech.

Për shembull, të gjitha shpërthimet e shpejta të valëve të radios mund të jenë të përsëritura, por emetimet e tyre janë shumë të ulëta në energji dhe nuk mund të regjistrohen. Shkencëtarët besojnë se mund të ketë të paktën dy mekanizma të ndryshëm pas shfaqjes së FRB: vjedhja e emetuar nga objekte të ndryshme ose emetuar nga i njëjti lloj objekti në faza të ndryshme të evolucionit të tij.

Magnetarët janë një lloj ylli neutron që u formua pasi një yll masiv u shemb dhe u bë një supernova, dhe që ka një fushë magnetike jashtëzakonisht të fortë. Është e mundur që yjet dhe magnetët normalë neutron të emetojnë FRB në mënyra të ndryshme.

Analiza e mëtejshme e të dhënave tregoi se ndoshta një karakteristikë e FRB nuk është aq e dobishme në matjen e distancës sa mendohej më parë. Është një masë e shpërndarjes, domethënë mënyra se si drita shpërndahet përmes gazit midis nesh dhe burimit. Valët me frekuencë më të lartë udhëtojnë në mënyrë më efikase se valët më të ulëta dhe kjo mund të përdoret për të matur distancën.

Për FRB 190520B, masa e dispersionit sugjeron që burimi është 8 deri në 9.5 miliardë vite dritë larg. Por matje të tjera të distancës kanë treguar se galaktika është shumë më afër nesh.

Astronomi Di Li i Observatorit Kombëtar Astronomik të Akademisë Kineze të Shkencave beson se FRB 121102 dhe FRB 190520B ndoshta përfaqësojnë fazën fillestare të evolucionit të popullsisë FRB. 

(Kosova Sot Online)