​A po afrohet Toka me Diellin apo po largohet?

  • G.G /
  • 08 August 2022 - 09:05
​A po afrohet Toka me Diellin apo po largohet?

Dielli lëviz në një mënyrë kaq të parashikueshme nëpër qiell, saqë nuk mund të dyshoni kurrë se marrëdhënia e tij me Tokën po ndryshon gjatë gjithë kohës.

Në fakt, distanca mesatare midis Tokës dhe Diellit nuk është statike vit pas viti.

Pra, a e dimë nëse Toka po i afrohet apo më larg Diellit? Dhe cilat forca po veprojnë në planetin tonë dhe në yllin tonë për ta bërë këtë të ndodhë?

Me pak fjalë, Dielli po largohet më shumë nga Toka me kalimin e kohës. Mesatarisht, Toka është 150 milionë kilometra nga Dielli, sipas NASA-s.

Megjithatë, orbita e saj nuk është krejtësisht rrethore - është paksa eliptike ose në formë ovale. Kjo do të thotë se distanca e Tokës nga dielli mund të variojë nga rreth 147.1 milionë deri në 152.1 milionë km, thotë NASA.

Megjithatë, mesatarisht, hapësira midis Tokës dhe Diellit po rritet ngadalë me kalimin e kohës. Kjo distancë në rritje ka dy arsye kryesore. Njëra është se Dielli po humbet masën. Tjetra përfshin të njëjtat forca që shkaktojnë baticat në Tokë, shkruan LiveScience.

(Kosova Sot Online)