Mbani sytë nga qielli, Superhëna dhe Shiu i Meteorëve do dhurojnë shfaqe spektakolare këtë javë

  • G.G /
  • 10 August 2022 - 11:31
Mbani sytë nga qielli, Superhëna dhe Shiu i Meteorëve do dhurojnë shfaqe spektakolare këtë javë

Këtë javë priten dy dukuri qiellore të cilat do të na bëjnë të kthejmë sytë nga qielli.

Një Superhënë do të shfaqet më 11 gusht, e ndjekur nga një shi i yjeve në ditët në vijim.

Çfarë është Superhëna e Sturgeon?

Çdo hënë e plotë ka emrin e vet që korrespondon me muajin në të cilin shfaqet.

Hëna e gushtit quhet Hëna e Sturgeon dhe ajo e vitit 2022 është ekstra e veçantë.

Kjo për shkak se është një Superhënë, që do të thotë se do të duket pak më e madhe dhe më e ndritshme se zakonisht.

Një Superhënë ndodh kur orbita e hënës është më afër Tokës në të njëjtën kohë kur ajo është e plotë.

Hëna Sturgeon e këtij viti arrin kulmin më 11 gusht, por sateliti natyror i Tokës do të jetë më i ndritshëm se zakonisht disa ditë para dhe pas kësaj.

Thuhet se emri është shpikur nga fiset e peshkimit të Amerikës së Veriut pasi ngjarja qiellore përkoi me shfaqjen e peshkut rreth kësaj periudhe të vitit.

Çfarë është shiu i meteorëve Perseid?

Meteorët Perseid zakonisht fillojnë të shkëlqejnë në qiellin e natës në korrik dhe mbeten të dukshëm deri në mes të gushtit.

Shfaqja e dritës qiellore arrin kulmin më 11 gusht, por është e mundur të shihen topat e tij të shndritshëm të zjarrit para dhe pas kësaj.

Sipas NASA-s, Perseidi konsiderohet gjerësisht si “shiu më i mirë i meteorëve të vitit”.

Perseidi ndodh çdo vit. Një meteor tipik Perseid thuhet se udhëton me 133,200 mph. Ato digjen në atmosferën e Tokës, duke u shfaqur si vija të ndritshme nëpër qiell.

Pothuajse asnjë nga pjesët shkëmbore të mbeturinave nuk arrin në sipërfaqen e planetit tonë. Kur e bëjnë, ato kthehen në meteorë.

Si të shikoni Shiun e Meteorëve të Perseidit

Orët e para të agimit janë koha më e mirë për t’i parë ato. Shiu i meteorëve ndodh  në çdo kohë midis mesnatës dhe lindjes së diellit.

Topat e zjarrit mund të shfaqen kudo në qiellin e natës.

Për pamjet më të mira, shkoni diku në një vend të errët dhe të izoluar nga drita ku keni një pamje të plotë të qiellit.

Nuk do të keni nevojë për teleskop apo dylbi pasi është më mirë të keni një pamje sa më të gjerë të qiellit.

Në mënyrë tipike, rreth 60 meteorë bien në orë.

(Kosova Sot Online)