​Raketa e NASA-s pëson një tjetër rrjedhje të rrezikshme

  • G.G /
  • 03 September 2022 - 16:59
​Raketa e NASA-s pëson një tjetër rrjedhje të rrezikshme

Raketa e re e Hënës e NASA-s pësoi një tjetër rrjedhje të rrezikshme sot para fluturimit provë të fluturimit.

Për herë të dytë këtë javë, ekipi filloi të ngarkonte gati një milion galon karburant në një raketë 98 metra të gjatë, raketa më e fuqishme që NASA ka ndërtuar ndonjëherë.

Gjatë tentativës së lëshimit të hënën, pati probleme me sensorin e motorit dhe rrjedhje karburanti, për shkak të së cilës nisja u pezullua dhe u riplanifikua për sot.

Një alarm mbi presioni u dëgjua këtë mëngjes dhe operacioni i karburantit u ndërpre për pak kohë, por nuk pati ngarkim dhe furnizimi me karburant vazhdoi, tha Launch Control.

Por pak minuta më vonë karburanti hidrogjen filloi të rrjedhë nga pjesa ku motori ndodhet në fund të raketës. NASA e pezulloi operacionin ndërsa inxhinierët u përpoqën të mbyllnin hendekun.

Ora është ende duke numëruar mbrapsht për nisjen e planifikuar këtë pasdite me orën lokale. NASA ka dy orë sot kur kushtet mendohet të jenë të favorshme për nisjen.

Nisja do të ishte fluturimi i parë në programin e eksplorimit hënor të NASA-s të shekullit të 21-të, i quajtur Artemis sipas motrës binjake mitologjike të Apolo-s.

Në kapsulën Orion që duhet të bartet nga raketa, tani nuk ka astronautë, por përkundrazi ka kukulla testimi, të pajisura me sensorë për matjen e vibrimeve, rrezatimit kozmik dhe kushteve të tjera.

Duke supozuar se fluturimi testues shkon mirë, astronautët duhet të shkojnë në një fluturim të dytë rreth hënës në vitin 2024. Në fazën e tretë, është planifikuar një ulje në Hënë dhe, sipas parashikimeve aktuale, kjo duhet të jetë në vitin 2025.

Njeriu shkeli për herë të fundit në Hënë 50 vjet më parë.

Meteorologët presin mot kryesisht të favorshëm në Qendrën Hapësinore Kennedy.

Njëkohësisht, kryeinxhinierët thanë se kanë besim në atë që po bëjnë dhe në ndryshimet procedurale të aplikuara. Megjithatë, ata pranuan se probleme të tjera mund të çojnë në një vonesë tjetër.

Kjo nuk i ndaloi mijëra njerëz të vinin për të parë raketën të ngrihej. Autoritetet lokale thanë se prisnin turma të mëdha për shkak të fundjavës së gjatë të Ditës së Punës.

(Kosova Sot Online)