Testi i mbrojtjes së planetit, anija kozmike e NASA-s shkatërron me sukses një asteroid

  • E.K /
  • 27 September 2022 - 11:46
Testi i mbrojtjes së planetit, anija kozmike e NASA-s shkatërron me sukses një asteroid

Një anije kozmike e NASA-s përplasi një asteroid me shpejtësi të madhe. Kjo ishte një provë për të testuar aftësitë e mbrojtjes, nëse një ditë Toka kërcënohet nga shkëmbinj të tillë, shkruan Euronews.

Shkencëtarët prisnin që goditja të krijonte një krater, të hidhte rryma shkëmbinjsh dhe papastërti në hapësirë ​​dhe, më e rëndësishmja, të ndryshonte orbitën e asteroidit.

Misioni prej 325 milionë dollarësh (333 milionë euro) ishte përpjekja e parë për të zhvendosur pozicionin e një asteroidi ose ndonjë objekti tjetër natyror në hapësirë.

Asteroidi që u shkatërrua ishte  160 metra, i quajtur Dimorphos. NASA e priti me duartrokitje këtë sukses të radhës, për të cilin punonte prej kohësh.

(Kosova Sot Online)