Ky është ishulli që për 50 vjet ka futur në 'luftë' këto dy shtete

  • A.P /
  • 30 October 2022 - 09:46
Ky është ishulli që për 50 vjet ka futur në 'luftë' këto dy shtete

Ishulli Hans është një shkëmb djerrë dhe i pabanuar që ndodhet në brigjet veriperëndimore të Grenlandës. Megjithatë, për 49 vjet, Danimarka dhe Kanadaja kanë pretenduar pronësinë mbi gunën prej 1.3 kilometrash katrorë. Për dekada, politikanë nga çdo vend kanë vizituar periodikisht ishullin e goditur nga era, duke vendosur një flamur për të shënuar territorin e tyre.

Kush e zotëron ishullin Hans?

Në vitin 1973, Kanadaja dhe Danimarka ranë dakord të krijonin një kufi përmes ngushticës Nares, në gjysmë të rrugës midis territorit gjysmë autonom danez të Grenlandës dhe ishullit Ellesmere të Kanadasë. Por ata nuk ishin në gjendje të binin dakord se cili vend do të kishte sovranitet mbi ishullin Hans, një shkëmb i goditur nga era rreth 1,100 kilometra në jug të Polit të Veriut.

Gati gjysmë shekulli pas shtyrjes së marrëveshjes fillestare, të dy vendet kanë zgjidhur përfundimisht çështjen e pronësisë. Sipas një marrëveshjeje të re, ishulli i vogël do të ndahet në mes. Ministri i jashtëm danez Jeppe Kofod tha se:

Ajo dërgon një sinjal të qartë se është e mundur të zgjidhen mosmarrëveshjet kufitare në një mënyrë pragmatike dhe paqësore, ku të gjitha palët bëhen fituese.

Ai e përshkroi marrëveshjen si “një sinjal të rëndësishëm tani që ka shumë luftë dhe trazira në botë”. Marrëveshja hyn në fuqi pasi të kenë përfunduar procedurat e brendshme të dy vendeve. Në Danimarkë, Parlamenti duhet së pari të japë pëlqimin e tij për marrëveshjen.

“Është një fitore për Kanadanë. Është një fitore për Danimarkën”, tha Ministrja e Jashtme kanadeze Mélanie Joly.

(Kosova Sot Online)