​Shkencëtarët kinezë krijuan një hartë të re të shkëmbinjve të Hënës

  • E.K /
  • 04 November 2022 - 12:40
​Shkencëtarët kinezë krijuan një hartë të re të shkëmbinjve të Hënës

Shkencëtarët kinezë kanë krijuar një hartë me rezolucion të lartë të shkëmbinjve hënorë që ofron informacion të detajuar rreth përbërjes dhe shpërndarjes së materialeve në sipërfaqen e Hënës.

E publikuar në shkallën 1:2,500,000, harta e hënës së plotë është rezultat i një studimi dhjetëvjeçar nga studiues nga Universiteti Shandong, Akademia Kineze e Shkencave dhe institucione të tjera. Ajo përfshin karakteristikat litologjike të 17 llojeve të shkëmbinjve hënorë.

Misionet e fundit hënore të Kinës, të cilat përfshijnë fluturime, ulje dhe kthime të mostrave, mblodhën një sërë të dhënash të larmishme që "siguruan burimet kryesore për këtë përpjekje të hartës së litologjisë", sipas një studimi të botuar në revistën Science Bulletin më parë këtë javë.

close

volume_off

Harta e re hënore mund të përdoret për kërkime të mëtejshme shkencore, planifikimin e eksplorimit, marrjen e mostrave dhe përzgjedhjen e vendeve të kthimit. Mund të ofrojë gjithashtu një referencë për hartimin e planetëve të tjerë të ngjashëm me Tokën në të ardhmen, thanë studiuesit.

Shtëpia Botuese Gjeologjike e Kinës do të botojë versionet e printuara dhe digjitale të hartës në kinezisht dhe anglisht.

(Kosova Sot Online)