Brenda planit të Arabisë Saudite për të bërë gjelbërimin duke mbetur eksportuesi numër 1 i naftës në botë

  • A.P /
  • 07 November 2022 - 15:21
Brenda planit të Arabisë Saudite për të bërë gjelbërimin duke mbetur eksportuesi numër 1 i naftës në botë

Pas dritës së ashpër të mëngjesit, qendra kërkimore ishte e errët dhe e freskët brenda. Atje, përpara një monitori të madh, një inxhinier klikoi mbi një rrëshqitje për të filluar prezantimin e ditës për vizitorin e tij: "Drejt emetimeve të karbonit neto zero", shkruhej.

Kjo nuk ishte, siç sugjeroi rrëshqitja, një organizatë mjedisore apo një konferencë klimatike. TIME ishte lejuar brenda qendrës normalisht sekrete të kërkimit dhe zhvillimit të Saudi Aramco, një gjigant me lëndë djegëse fosile që mbron gjigantët si ExxonMobil dhe Chevron. Edhe pse eksportuesi më i madh i naftës në botë pompon me zell naftën e papërpunuar dhe e derdh atë në trupat e cisternave detare, ajo po shpall me zë të lartë ambiciet e saj për të arritur emetimet neto zero të karbonit brenda kufijve të saj deri në vitin 2060.

Për sauditët – dy të tretat e të cilëve janë më të rinj se 35 vjeç – ndryshimi i klimës nuk është një çështje e largët. Nxehtësia e verës kalon rregullisht 120°F. Shkencëtarët e klimës vitin e kaluar thanë se besonin se temperaturat e Lindjes së Mesme mund të bëhen “potencialisht kërcënuese për jetën për njerëzit” në vitet në vijim. "Këto vende tashmë po përballen me një krizë," thotë Ali al-Saffar, një analist për rajonin në Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë në Paris. "Ata kanë lëkurë në lojë."

Sauditët nuk janë të pafajshëm për ngrohjen globale; ambientalistët thonë se Saudi Aramco ka gjeneruar më shumë se 4% të gazeve serrë globale që nga viti 1965. Këtu në skaj të shkretëtirës arabe, Arabia Saudite ka përfituar një sasi të pamatshme nafte—rreth 267 miliardë fuçi rezerva të provuara nafte, ose rreth 15% të totali i botës—që nga vitet 1930, kur kafshët e egra të Kalifornisë goditën një gropë dhe e shndërruan një mbretëri fisnore në një fuqi globale të naftës.

Më shumë se 80 vjet më vonë, dominimi i Arabisë Saudite në botën e naftës pothuajse nuk është zvogëluar. Ajo pompon gati 11 milionë fuçi naftë në ditë - rreth 1 në çdo 10 në botë - dhe shet më shumë se 7 milionë prej tyre në tregjet ndërkombëtare, transmeton gazeta "Kosova Sot Online",  duke fituar pasuri të mëdha për mbretërinë në pushtet dhe kompaninë e tyre shtetërore Aramco, fitimet e së cilës u rritën. në rreth 110 miliardë dollarë vitin e kaluar.

E megjithatë, pas vitesh prodhimi fitimprurës, një krizë globale tani varet mbi pozicionin e çmuar të sauditëve. Pothuajse të gjitha vendet janë zotuar të shkurtojnë përdorimin e tyre të karburanteve fosile, deri tani burimi më i madh i gazrave serrë të planetit. Kjo mund të sjellë ndryshimin më dramatik të energjisë që nga fillimi i epokës së makinave më shumë se një shekull më parë. Për Arabinë Saudite, pyetja është nëse ajo mund të mbetet një superfuqi në botën e naftës dhe në të njëjtën kohë t'i bashkohet luftës globale të klimës - apo nëse aftësia e saj për të diversifikuar ekonominë e saj larg një varësie dërrmuese nga nafta do të vijë shumë vonë. dështojnë, ose përndryshe provojnë veten të jenë, siç u thonë disa kritikëve të saj.

(Kosova Sot Online)