MAVEN i NASA-s vëzhgon shfaqjen e dritës marsiane

  • A.P /
  • 15 November 2022 - 15:05
MAVEN i NASA-s vëzhgon shfaqjen e dritës marsiane

Për herë të parë në tetë vitet e tij të rrotullimit rreth Marsit, misioni MAVEN i NASA-s dëshmoi dy lloje të ndryshme të aurorave ultravjollcë njëkohësisht, rezultat i stuhive diellore që filluan më 27 gusht.

MAVEN - Atmosfera e Marsit dhe misioni i Evolucionit të Paqëndrueshëm - është i vetmi aktiv në Mars që mund të vëzhgojë aktivitetin e Diellit dhe reagimin e atmosferës së hollë marsiane në të njëjtën kohë, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. Analiza dhe simulimet në kohë reale të shpërthimeve diellore nga Hëna e NASA-s në Zyrën e Analizës së Motit Hapësinor në Mars gjithashtu lejuan ekipin e MAVEN të parashikonte saktë se kur stuhia diellore në zhvillim do të arrinte në Planetin e Kuq.

 

Parashikimi i saktë i motit në hapësirë ​​është thelbësor për të ndihmuar në mbrojtjen e misioneve aktuale dhe eksploruesve të ardhshëm njerëzorë në Planetin e Kuq, sepse ndryshe nga Toka, Marsit i mungon një fushë magnetike globale për të mbrojtur kundër rrezatimit të dëmshëm që mund të sjellin stuhitë diellore.

Filloi me Diellin

Më 27 gusht, një rajon aktiv në Diell prodhoi një seri flakërimesh diellore, të cilat janë shpërthime intensive rrezatimi. Aktiviteti i ndezjes u shoqërua nga një nxjerrje në masë koronale (CME), një shpërthim masiv i gazit dhe energjisë magnetike që largohet nga Dielli dhe përhapet në hapësirë. Kjo CME ndërplanetare goditi Marsin disa ditë më vonë.

Kjo CME prodhoi një nga ngjarjet më të ndritshme të grimcave energjike diellore (SEP) që anija kozmike MAVEN ka vëzhguar ndonjëherë. SEP-të që u përshpejtuan përpara CME u vëzhguan në Mars nga detektori SEP i MAVEN më 27 gusht. Në fakt, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, shumë nga instrumentet e MAVEN ishin në gjendje të masin së bashku forcën e stuhisë diellore, duke përfshirë Monitorin Ekstrem Ultraviolet, Magnetometrin, Analizuesi i joneve të erës diellore dhe analizuesi i elektroneve të erës diellore.

"Duke shfrytëzuar modelet e motit hapësinor të përhapjes së CME, ne përcaktuam se kur struktura do të mbërrinte dhe do të ndikonte në Mars," tha Christina Lee, një fizikane hapësinore në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, e cila është anëtare e ekipit të misionit MAVEN dhe po bashkëpunon me shkencëtarët e Zyrës së Analizës së Motit Hapësinor nga Hëna në Mars. "Kjo i lejoi ekipit të MAVEN të parashikonte disa shqetësime emocionuese në atmosferën e Marsit nga ndikimet e CME ndërplanetare dhe SEP-të e lidhura me to."

Duke kapur shfaqjen e dritës marsiane

Grimcat e lëshuara nga stuhia diellore bombarduan atmosferën e Marsit, duke shkaktuar aurora të ndritshme në gjatësi vale ultravjollcë. Instrumenti spektrograf ultravjollcë i imazhit të MAVEN (IUVS) vëzhgoi dy lloje: aurora difuze dhe aurora protonike.


(Kosova Sot Online)