Kuptimi i viteve të para të universit

  • A.P /
  • 20 November 2022 - 10:13
Kuptimi i viteve të para të universit

Zbuloni se si yjet krijuan blloqet e ndërtimit të universit tonë, galaktikave tona dhe madje edhe neve, në këtë masterklasë magjepsëse.

Që nga agimi i qytetërimit siç e njohim ne, njerëzit kanë kërkuar drejt qiellit, për të kuptuar të kaluarën tonë kolektive dhe për të mësuar diçka për të ardhmen tonë.

 

Vlerësohet se janë shfaqur rreth 200 milion vjet pas ngjarjeve të Big Bengut, yjet e parë të universit u krijuan papritur, duke hedhur dritë në errësirë, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. Këta yje krijuan blloqet thelbësore të ndërtimit për galaktika të tëra, për planetët dhe për krijimin e jetës në univers.

Në këtë masterklasë magjepsëse me Dr Emma Chapman, autorja e First Light: Switching on Stars at the Dawn of Time, ajo do të përpiqet të plotësojë një miliardë vitet e para që mungojnë nga afati kohor i universit, duke zbuluar më shumë rreth yjeve më të hershëm. – si u formuan dhe pse ishin kaq të pazakonta.

Emma gjithashtu do të diskutojë zbulimet e fundit në astrofizikë, duke përfshirë atë që teleskopi hapësinor James Webb po na zbulon për origjinën e universit dhe cilat do të jenë misionet e ardhshme të mëdha në eksplorimin e hapësirës.

(Kosova Sot Online)