Roveri i NASA-s heton shtratin intrigues të Marsit

  • A.P /
  • 27 November 2022 - 12:52
Roveri i NASA-s heton shtratin intrigues të Marsit

Roveri Mars Perseverance i NASA-s ka filluar të eksplorojë një zonë që ekipi shkencor e quan "Yori Pass" pranë bazës së deltës së lashtë të lumit Jezero Crater. Ata kanë qenë të etur për të eksploruar rajonin për disa muaj pasi zbuluan një shkëmb të ngjashëm me një mostër të mbledhur nga Perseverance në korrik,.

Tipari është kaq tërheqës për shkencëtarët, sepse është gur ranor, i cili përbëhet nga kokrra të holla që janë bartur nga gjetkë nga uji përpara se të vendosen dhe të formojnë gurë. Mostrat e Perseverance janë qendrore në hapin e parë në fushatën e kthimit të mostrave të Marsit të NASA-ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës), e cila filloi kur roveri ruajti shkëmbin e tij të parë me bërthamë në shtator 2021

"Ne shpesh i japim përparësi studimit të shkëmbinjve sedimentarë me kokrriza të imta si ky në kërkimin tonë për organikë dhe biosfirma të mundshme," tha Katie Stack Morgan, zëvendës shkencëtare e projektit të Këmbënguljes në Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në Kaliforninë Jugore. “Ajo që është veçanërisht interesante në lidhje me daljen e Yori Pass është se ajo është ekuivalente anësore me ‘Hogwallow Flats’, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, ku gjetëm shkëmbinj sedimentarë shumë të imët. Kjo do të thotë se shtrati i shkëmbit ndodhet në të njëjtën lartësi si Hogwallow dhe ka një gjurmë të madhe dhe të gjurmueshme të dukshme në sipërfaqe.

Gjuetia në kraterin Jezero për biosignatures (çdo karakteristikë, element, molekulë, substancë ose veçori që mund të shërbejë si provë për jetën e lashtë) është një nga katër objektivat shkencore të Roverit Perseverance. Së bashku me 14 mostrat e tij të bërthamës shkëmbore, roveri ka mbledhur një mostër atmosferike dhe tre tuba dëshmitarësh, të cilat të gjitha janë ruajtur në barkun e roverit.

Pasi të mbledhë një mostër nga Yori Pass, Perseverance do të përzënë 745 këmbë (227 metra) në juglindje deri në një valë mega rëre, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. E vendosur në mes të një fushe të vogël dune, valëzimi - i quajtur "Mali i Vëzhgimit" nga ekipi i shkencës - do të jetë vendi ku roveri mbledh mostrat e tij të para të regolitit, ose shkëmbit të grimcuar dhe pluhurit.


(Kosova Sot Online)