'Dëgjo' jehonën e dritës nga një vrimë e zezë

  • A.P /
  • 29 November 2022 - 14:43
'Dëgjo' jehonën e dritës nga një vrimë e zezë

Një nga tiparet befasuese të vrimave të zeza është se megjithëse drita (si radio, e dukshme dhe rrezet X) nuk mund të largohet prej tyre, materiali përreth mund të prodhojë shpërthime intensive të rrezatimit elektromagnetik. Ndërsa udhëtojnë nga jashtë, këto shpërthime drite mund të kërcejnë nga retë e gazit dhe pluhurit në hapësirë, ngjashëm me mënyrën se si rrezet e dritës nga fenerët e një makine do të shpërndajnë nga mjegulla.

Një sonifikimi i ri i kthen këto "jehona të lehta" nga vrima e zezë e quajtur V404 Cygni në tingull. I vendosur rreth 7,800 vite dritë nga Toka, V404 Cygni është një sistem që përmban një vrimë të zezë, me një masë midis pesë dhe 10 herë më të madhe se Dielli, që po tërheq material nga një yll shoqërues në orbitë rreth tij. Materiali futet në një disk që rrethon vrimën e zezë me masë yjore.

Ky material gjeneron periodikisht shpërthime rrezatimi, duke përfshirë rrezet X. Ndërsa rrezet X udhëtojnë nga jashtë, ato ndeshen me re gazi dhe pluhuri midis V404 Cygni dhe Tokës dhe shpërndahen në kënde të ndryshme. Observatori i NASA-s me rreze X Chandra dhe Observatori Neil Gehrels Swift kanë imazhuar jehonën e dritës me rreze X rreth V404 Cygni. Për shkak se astronomët e dinë saktësisht se sa shpejt udhëton drita dhe kanë përcaktuar një distancë të saktë në këtë sistem, ata mund të llogarisin se kur kanë ndodhur këto shpërthime. Këto të dhëna, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, plus informacione të tjera, i ndihmojnë astronomët të mësojnë më shumë rreth reve të pluhurit, duke përfshirë përbërjen dhe distancat e tyre.

Sonifikimi i V404 Cygni përkthen të dhënat me rreze X nga Chandra dhe Swift në tingull. Gjatë sonifikimit, kursori lëviz nga qendra e figurës në një rreth. Ndërsa kalon nëpër jehonat e dritës të zbuluara në rrezet X (të parë si unaza koncentrike në blu nga Chandra dhe të kuqe nga Swift në imazh), ka tinguj të ngjashëm me rriqrat dhe ndryshime në vëllim për të treguar zbulimin e rrezeve X dhe ndryshime në shkëlqim. Për të dalluar të dhënat nga dy teleskopët, të dhënat Chandra përfaqësohen nga tone me frekuencë më të lartë ndërsa të dhënat Swift janë më të ulëta. Përveç rrezeve X, imazhi përfshin të dhëna optike nga Sondazhi i Dixhitalizuar i Qiellit që tregon yjet në sfond. Çdo yll në dritën optike shkakton një notë muzikore. Vëllimi dhe lartësia e notës përcaktohen nga shkëlqimi i yllit.

(Kosova Sot Online)