SpaceX lëshon një satelit GPS

  • A.P /
  • 22 January 2023 - 09:51
SpaceX lëshon një satelit GPS

SpaceX lëshoi një satelit të ri GPS në orbitë në emër të ushtrisë amerikane të mërkurën, duke vazhduar një përpjekje për të forcuar pozicionimit e satelitëve dhe navigimin global që mbështesin aplikacionet e smartfonëve, operacionet për luftën dhe më shumë.

SpaceX konfirmoi se gjatë hedhjes së satelitit procesi u filmua dhe u postua në Twitter.

Misioni mbajti anijen e gjashtë kozmike në një gjeneratë të re satelitësh GPS, të quajtur GPS III, në një orbitë rreth 12,550 milje (20,200 km) mbi sipërfaqen e Tokës, ku aktualisht funksionojnë më shumë se 30 satelitë GPS. Ata rrotullohen rreth planetit një herë në çdo 12 orë dhe vazhdimisht transmetojnë sinjale radio për të përcaktuar vendndodhjen e saktë të objekteve në tokë.

Satelitët e gjeneratës së ardhshme GPS III, të ndërtuar nga Lockheed Martin, do të modernizojnë atë sistem, me plane për të ndërtuar deri në 32 satelitë, duke përfshirë gjashtë që janë lëshuar që nga viti 2019.

Megjithëse shërbimet GPS përdoren në mënyrë rutinore nga telefonat inteligjentë, Lockheed Martin vë në dukje në faqen e saj të internetit se ai gjithashtu shërben për qëllime ushtarake.
“Hapësira është bërë një mjedis më i kontestuar, me kundërshtarë më konkurrues”, thuhet në faqen e internetit të kompanisë, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”. “Ushtarët tanë kanë nevojë për aftësi të zgjeruara për të përballuar kërcënimet në zhvillim. Nevoja për të kthyer fokusin në GPS si një “sistem luftarak” nuk ka qenë kurrë më e qartë.”

Pasi Falcon 9 u nis nga Kepi Canaveral dhe shpenzoi pjesën më të madhe të karburantit të tij, faza e parë, pjesa e madhe më e poshtme që jep shtytjen fillestare në ngritjen, u shkëput nga faza e dytë e raketës dhe sateliti dhe u kthye në një ulje të saktë në një platformë në det. Është një manovër rutinë për SpaceX, e cila rregullisht rikuperon dhe ripërdor raketat e saj për të ulur kostot.
Përforcuesi i raketës së fazës së parë i përdorur të mërkurën nisi më parë misionin Crew-5 të SpaceX, i cili transportoi katër astronautë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës në tetor 2022.


(Kosova Sot Online)