Restoranti nxjerr në pah rilindjen arkeologjike

  • A.P /
  • 02 March 2023 - 14:30
Restoranti nxjerr në pah rilindjen arkeologjike

Një mision arkeologjik ndërkombëtar ka zbuluar mbetjet e asaj që besohet të jetë një restorant apo tavernë 5000-vjeçare në qytetin antik Lagashit të Irakut.

Zbulimi i sallës së lashtë të ngrënies, i kompletuar me një sistem ftohjeje rudimentare, qindra kupa balte dhe mbetjet e fosilizuara të një peshku të pjekur, krijoi një zhurmë përtej kufijve të Irakut.

 

Kjo erdhi në sfondin e një ringjalljeje të arkeologjisë në një vend që shpesh quhet “djepi i qytetërimit”, por ku eksplorimi arkeologjik është penguar për dekada para dhe pas pushtimit të ShBA-së në vitin 2003. Këto ngjarje ekspozuan të pasurit e vendit koleksione për grabitjen e dhjetëra mijëra objekteve.

“Ndikimet e plaçkitjeve në fushën e arkeologjisë ishin shumë të rënda”, tha për Associated Press Laith Majid Hussein, drejtor i Bordit Shtetëror të Antikiteteve dhe Trashëgimisë së Irakut. Fatkeqësisht, luftërat dhe periudhat e paqëndrueshmërisë kanë ndikuar shumë në situatën në vend në përgjithësi.

Me qetësinë relative të mbizotëruar gjatë viteve të fundit, gërmimet janë rikthyer. Në të njëjtën kohë, mijëra artefakte të vjedhura janë riatdhesuar, duke ofruar shpresë për një rilindje arkeologjike.

Iraku është shtëpia e gjashtë vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, mes tyre qyteti antik i Babilonisë, vendi i disa perandorive të lashta nën sundimtarë si Hamurabi dhe Nebukadnetsari.


(Kosova Sot Online)