Teleskopët zbulojnë jetën aliene në planetë të tjerë

  • A.P /
  • 06 March 2023 - 14:31
Teleskopët zbulojnë jetën aliene në planetë të tjerë

Që nga agimi i njerëzimit, ne kemi ngulur sytë në qiell dhe kemi pyetur: "A ka njeri atje?"

E pra, falë teleskopëve të fuqishëm që analizojnë atmosferat e planetëve të tjerë , shkencëtarët tani janë shumë më afër përgjigjes së kësaj pyetjeje të përjetshme.

Boffins së shpejti mund të jenë në gjendje të na tregojnë nëse ka njerëz të vegjël jeshilë, disqe fluturuese dhe jetë në Mars... apo nëse evolucioni i jetës këtu ishte i vetëm.

 

Një shkencëtar i lartë sugjeron se mund të jemi në gjendje të dallojmë ndonjë shenjë të jetës aliene në dekadat e ardhshme duke përdorur pajisje të tilla si teleskopi hapësinor James Webb, i cili po vëzhgon kozmosin në detaje të paprecedentë për të kuptuar më mirë lindjen dhe evolucionin e planetëve, yjeve dhe galaktikat.

Ato lejojnë analizën e dritës së yjeve që kalon nëpër atmosferën e një planeti për të zbuluar përbërjen e tij kimike. Kjo mund të ndryshohet nga prania e gazeve të caktuara - që do të thotë se ne mund të identifikojmë modele të njohura si “biosignatures”.

Emily Mitchell i Universitetit të Kembrixhit tha: “Ndërsa ne fillojmë të hetojmë planetë të tjerë, biosfirmat mund të zbulojnë nëse origjina e jetës në Tokë është thjesht një aksident i lumtur apo pjesë e natyrës themelore të universit. Ne kemi vetëm një nënshkrim biologjik, këtu në Tokë." 

(Kosova Sot Online)