A besoni në ekzistencën e alienëve?

  • A.P /
  • 20 March 2023 - 14:30
A besoni në ekzistencën e alienëve?

Para se t’i përgjigjeni kësaj pyetjeje, duhet të mësoni se çfarë kanë zbuluar Peter Ma dhe ekipi i tij kërkimor në Universitetin e Torontos.

Shkencëtarët ishin të përkushtuar për të vëzhguar 820 yje në një zonë të veçantë të hapësirës, ​​e konsideruar absolutisht e lirë nga çdo aktivitet i imagjinueshëm jashtëtokësor.

 

Nuk është për t’u habitur që zona ishte ekzaminuar më parë përmes teleskopit Robert Byrd Green Bank, i cili është teleskopi më i madh në botë. Kjo është një pajisje vërtet e pabesueshme, me një diametër prej 100 metrash dhe është plotësisht e drejtuar.

Megjithatë, gjatë anketës nuk zbuloi ndonjë shenjë veçanërisht domethënëse. Projekti i ri Breakthrough i realizuar nga studiues në Universitetin e Torontos, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”, nga ana tjetër, ka mbledhur rezultate shumë të ndryshme. Në fakt, shkencëtarët kanë kapur tetë sinjale misterioze që kanë rezultuar me interes të madh.

A po pyesni veten se cila është arsyeja pas rezultateve të tilla kontradiktore? Metoda e përdorur nga Ma dhe grupi i tij përfshinte përdorimin e një algoritmi të veçantë.

Siç shpjegoi Steve Croft, një nga drejtuesit e projektit Breakthrough, “problemi kryesor është të shikojmë nëpër kashtën e madhe të yjeve dhe sinjaleve të radios që na rrethojnë, për të gjetur gjilpërën që mund të jetë një transmetim nga një botë aliene.

“Fatkeqësisht, pjesa dërrmuese e sinjaleve të marra nga teleskopët tanë vijnë nga teknologjia jonë: satelitët GPS, telefonat celularë dhe të ngjashme. Algoritmi i Peter Ma ofron një mënyrë më efektive për të filtruar kashtën.” Cilat janë parametrat në bazë të të cilave një sinjal i caktuar tregohet si jashtëtokësor?

Së pari, meqenëse sinjalet tokësore priren të jenë me brez të gjerë, sinjalet e huaj duhet të jenë me brez të ngushtë. Për më tepër, ato duhet të paraqesin një ndryshim në tonin e lidhur me lëvizjen rrotulluese të planetit tonë. Së fundi, ato duhet të shfaqen vetëm kur antena është e drejtuar në një vend të caktuar.

Sinjalet e tokës, nga ana tjetër, janë gjithmonë të pranishme. Për të përcaktuar natyrën e vërtetë të këtyre sinjaleve, shkencëtarët do të duhet t’i shqyrtojnë ato më tej në mënyrë që të përjashtojnë përfundimisht çdo ndërhyrje tokësore. Thjesht duhet të presim për të zbuluar ekzistencën e qytetërimeve jashtëtokësore.


(Kosova Sot Online)