Për muaj të tërë një yll do të shkëlqejë në qiell

  • A.P /
  • 31 May 2023 - 14:00
Për muaj të tërë një yll do të shkëlqejë në qiell

Këtë verë, prisni të shihni më shumë yje në qiell. Një yll i madh në galaktikën M101, i njohur gjithashtu si Pinville, shpërtheu, domethënë shkoi në një fazë supernova.

Drita nga shpërthimi duhet të jetë e dukshme për muaj të tërë, madje edhe me teleskopë amator.

Supernova u vëzhgua për herë të parë më 19 maj dhe më vonë u konfirmua nga fotografitë e bëra dy ditë para se të zbulohej.

 

“Për arsye që ne nuk i kuptojmë plotësisht, yjet masive në njëfarë mënyre konvulsohen në fund të jetës së tyre dhe nxjerrin shtresat e tyre të jashtme në hapësirë”, tha Andy Howell, një profesor në Universitetin e Kalifornisë, në një postim në Twitter.

Howell shpjegoi se është e vështirë të fotografosh një yll në këtë proces, sepse shumica e tyre janë larg ose nuk zbulohen mjaft shpejt. Prandaj, shkencëtarët kanë shumë për të mësuar nga kjo supernova.

Astronomët arritën në përfundimin se shpërthimi ishte një supernova e tipit 2, domethënë, ishte një yll masiv, bërthama e të cilit papritmas mbaron energjinë dhe nuk mund të luftojë kundër gravitetit të tij. Galaktika pritëse e supernovës është 21 milionë vite dritë larg, por shpërthimi është supernova më e afërt e parë në pesë vjet.

Supernova është e dukshme në qiell, por disa përdorues të rrjetit kanë postuar kritika për satelitët që pengojnë pamjen e supernovës.


(Kosova Sot Online)