Ja cili është mali më i lartë në Tokë

  • a.p /
  • 19 September 2023 - 14:00
Ja cili është mali më i lartë në Tokë

Mali Everest ose thjesht Everesti, i vendosur në Himalaje dhe që shënon kufirin midis Nepalit dhe Kinës, ka një lartësi prej 8848 metrash.

Ky është mali më i lartë në botë , sipas asaj që na kanë mësuar që nga fëmijëria.

 

Por a është e saktë një deklaratë e tillë? Varet nga mënyra se si e shikoni, por ka arsye bindëse për të thënë se jo, ka një më të lartë.

Nëse e keni parë tashmë se planeti më i afërt me Tokën nuk është ai që keni menduar dhe se madhësia e hartave nuk korrespondon me atë të vendeve në jetën reale, përgatituni të zbuloni se mali më i lartë në Tokë nuk është Everesti, por një vullkan në Hawaii i quajtur Mauna Kea.

Arsyeja është shumë më e thjeshtë nga sa duket, pasi ndryshimi qëndron në faktin nëse matim nga toka (niveli i detit) apo marrim parasysh që njëri prej tyre fillon nga fundi i oqeanit.

Nga niveli i detit, Everesti arrin një lartësi prej 8,848 metrash, ndërsa Mauna Kea është larg në 4,207 metra. 

Çelësi është se vullkani i lartpërmendur ka afërsisht 60% të trupit të tij nën ujë (rreth 6,000 metra), kështu që nëse i mbledhim të dy numrat, është e saktë të pohojmë se Mauna Kea është pothuajse 10,207 metra.

Shpërthimi i tij i fundit ishte më shumë se 4000 vjet më parë.

Një tjetër mal më i lartë në botë është K2 (Razma malore Karakoram), një tjetër nga vargmalet e mëdha malore në Azi pranë Himalajeve të lartpërmendura. Ai është as më shumë e as më pak se 8611 metra lartësi.

(Kosova Sot Online)