A 'fshihet' një oqean në hënën më e madhe të Jupiterit?

  • A.P /
  • 19 November 2023 - 09:40
A 'fshihet' një oqean në hënën më e madhe të Jupiterit?

Hëna më e madhe e Jupiterit, Ganymede, ka shumë të ngjarë që “fsheh” një oqean të madh me ujë të kripur deri në 100 kilometra të thellë nën koren e saj të akullit, rreth 150 kilometra të trashë, njoftoi NASA.

Misioni Juno i agjencisë amerikane të hapësirës zbuloi kripëra dhe lëndë organike në sipërfaqen e atij sateliti natyror që ndoshta vijnë nga thellësitë e oqeanit të Ganymede, i cili, sipas disa vlerësimeve, është dhjetë herë më i thellë se oqeani i Tokës.

 

Përbërja kimike, si dhe shpërndarja gjeografike e përbërjeve organike të gjetura dhe elementëve të kripës, çojnë në përfundimin se ata arritën në sipërfaqen e Ganymedit nga brendësia e tij e transportuar nga uji nga thellësitë e oqeanit.

Ky zbulim i elementeve organike tregon mundësinë e një forme të jetës në thellësitë e pafundme të Ganymedit, e cila është e vetmja hënë në sistemin tonë diellor që ka fushën e saj magnetike.

Nëse është mjaft i fortë, mund të mbrojë disa forma jete nga rrezatimi i dëmshëm kozmik.

Jupiteri ka 95 satelitë natyrorë, të cilëve u është dhënë statusi i hënës nga Unioni Ndërkombëtar Astronomik.

Ganymede u zbulua nga astronomi italian Galileo Galilei më 7 janar 1610.

(Kosova Sot Online)