Arkeologët zbulojnë gjurmë të paprekura të njeriut

  • A.P /
  • 01 February 2024 - 14:04
Arkeologët zbulojnë gjurmë të paprekura të njeriut

Një ekip arkeologësh kanë zbuluar zbulimin e gjurmëve më të vjetra të njeriut të regjistruara ndonjëherë në Afrikën e Veriut dhe në Mesdheun jugor.

Gjurmët, që datojnë 90,000 vjet më parë, u gjetën në një plazh në Larache, Marok, nga një ekip shumëkombësh i udhëhequr nga Moncef Essedrati, një profesor kërkimi dhe drejtor laboratori në Universitetin Francez të Brittanit Jugor.

 

"Midis baticave, i thashë ekipit tim që ne duhet të shkojmë në veri për të eksploruar një plazh tjetër," tha Essedrati për "Live Science". 

Duke përdorur një metodë të re që përcakton ekspozimin e fundit të mineraleve specifike ndaj nxehtësisë ose dritës së diellit, ekipi i Essedratit ishte në gjendje të përcaktonte se afërsisht 90,000 vjet më parë, një grup shumë brezash Homosapiens ecnin në plazhin me pjerrësi të butë.

Të publikuara në revistën "Nature", gjetjet hedhin dritë mbi një koleksion prej 85 gjurmësh nëpër dy shtigje, që u atribuohen të paktën pesë njerëzve të epokës së akullnajave, që përfshijnë grupmosha të ndryshme nga fëmijët dhe adoleshentët te të rriturit. 

Studiuesit tani synojnë të zbulojnë pse grupi i moshës së akullit ishte në plazh përmes analizave të mëtejshme, duke përfshirë eksplorimin e shpellave të ndryshme përgjatë vijës bregdetare jugore të Larache.

(Kosova Sot Online)