Arkeologët zbulojnë një shtrat 2000-vjeçar

  • A.P /
  • 08 February 2024 - 14:00
Arkeologët zbulojnë një shtrat 2000-vjeçar

I përshkruar si "tepër i rrallë" nga Muzeu i Arkeologjisë së Londrës, zbulimi hedh dritë të re mbi zakonet romake të varrimit.

Në një zbulim magjepsës, arkeologët në Londrën qendrore kanë hasur në atë që duket të jetë versioni i lashtë romak i një shtrati të sheshtë.

Shtrati funeral i bërë nga lisi me cilësi të lartë, u zbulua pranë Viaduct Holborn, gjashtë metra nën rrugën moderne, nga një ekip nga Muzeu i Arkeologjisë së Londrës.

 

Duke folur për rëndësinë e gjetjes, Muzeu Arkeologjik e përshkruan shtratin si "tepër të rrallë", duke shënuar shtratin e parë funerar të plotë të zbuluar ndonjëherë në Britani. Vetëm tre arkivole romake prej druri të ruajtura mirë ishin gjetur më parë në kryeqytet.

Rëndësia e këtij zbulimi shtrihet shumë përtej rrallësisë së tij. Ai ofron njohuri të vlefshme për praktikat romake të varrimit, hierarkitë shoqërore dhe mjeshtërinë e lashtë.

"Ne mendojmë se ishte menduar ndoshta si për t'u përdorur në jetën e përtejme. Gurët e varreve nga e gjithë perandoria romake tregojnë gdhendje të të ndjerit të shtrirë në një shtrat dhe duke ngrënë sikur të ishin gjallë," shpjegon Muzeu.

Shtrati përmban këmbë dhe nyje të gdhendura të ndërlikuara të siguruara me kunja të vogla druri.  Ishte i ndarë përpara se të vendosej brenda vendvarrimit të një burri romak me status të lartë, që vlerësohet të ishte në fund të të njëzetave ose në fillim të të tridhjetave.

Artefaktet prej druri të epokës romake janë një gjë e rrallë në Britani për shkak të kalbjes, por çuditërisht mobiljet 2000-vjeçare janë ruajtur falë baltës së lagësht të River Fleet.

"Nivelet e ruajtjes që kemi hasur - dhe veçanërisht zbulimi i një grupi kaq të madh gjetjesh prej druri - na ka rrëmbyer vërtet," thotë Heather Knight, një oficere projekti në Muzeun Arkeologjik të Londrës.

Krahas shtratit, arkeologët zbuluan gjithashtu disa objekte personale, duke përfshirë rruaza, një shishkë qelqi dhe një llambë të stolisur me imazhin e një gladiatori të mundur.

Llamba e dekoruar besohet se daton në periudhën më të hershme të pushtimit romak, që shtrihet nga viti 43 deri në vitin 80 pas Krishtit.

Vendi ku u bënë zbulimet po shndërrohej në zyra për firmën ligjore globale Hogan Lovells, e cila planifikon të ekspozojë një përzgjedhje të zbulimeve arkeologjike.


(Kosova Sot Online)