A e dini me çfarë i joshin këto flutura të veçanta partnerët e tyre?

  • A.P /
  • 02 April 2024 - 15:07
A e dini me çfarë i joshin këto flutura të veçanta partnerët e tyre?

Krahët e kuq të ndezur të fluturave i ndihmojnë ata të tërheqin partnerët, zbulon një studim i ri. Një gjen që ndikon në preferencat vizuale te fluturat tropikale është identifikuar nga biologët evolucionarë për herë të parë.

Fluturat Heliconius janë të njohura për modelet e ngjyrave të ndezura në krahët e tyre. Tani studiuesit kanë zbuluar se modelet e mrekullueshme jo vetëm që i trembin grabitqarët – fluturat janë helmuese dhe të pakëndshme për zogjtë – por janë gjithashtu sinjale të rëndësishme gjatë përzgjedhjes së partnerit.

 

Një ekip i udhëhequr nga profesori Richard Merrill, nga Universiteti Ludwig Maximilian i Mynihut, Gjermani, në bashkëpunim me studiues nga Kolumbia dhe Panamaja, tani ka shfrytëzuar larminë e modeleve paralajmëruese të specieve të ndryshme Heliconius për të hetuar themelet gjenetike të preferencave.

Gjatë procesit, studiuesit identifikuan një gjen që lidhet drejtpërdrejt me ndryshimet evolucionare në një sjellje të drejtuar vizualisht, hera e parë që një lidhje e tillë tregohet te një kafshë.

Ekipi kreu qindra eksperimente sjelljeje për të hetuar preferencat e çiftëzimit të tre specieve Heliconius në Kolumbi: Heliconius melpomene dhe Heliconius timareta, të dyja kanë një brez të kuq të ndezur në krahun e tyre të përparmë dhe Heliconius cydno, i cili ka një brez të bardhë të krahëve të përparmë.

Gjetjet, të publikuara në revistën Science, treguan se meshkujt e të tre llojeve preferojnë partnerë që duken si ata, pa dallime në preferencat e dy specieve të kuqe të lidhura më larg.

Duke përdorur analizat gjenomike, studiuesit treguan se preferenca për femrat e kuqe lidhet me një rajon gjenomik ku hibridizimi midis dy specieve të kuqe ka sjellë ndarjen e materialit gjenetik.

Doktoranti Matteo Rossi, i cili kreu kërkime mbi fluturat në laboratorin e Merrill, tha: "Ne arritëm të identifikojmë regucalcin1 si një gjen kyç që kontrollon preferencat vizuale, në këto flutura.

"Nëse regucalcina 1 heshtet, dëmton mëtimin e femrave të së njëjtës specie, duke dëshmuar një lidhje të drejtpërdrejtë midis gjenit dhe sjelljes."

Analizat e mëtejshme nga shkencëtarët treguan se regukalcina1 u transferua nga H. melpomene në H. timareta diku në të kaluarën e tyre evolucionare.

Bashkautorja, profesoresha Carolina Pardo-Diaz, e Universidad del Rosario, Kolumbi, tha: "Ne e dimë për një kohë të gjatë që gjeni i modelit të ngjyrës së kuqe u fut nga një specie në tjetrën përmes hibridizimit dhe dyshohet se e njëjta gjë mund të jetë e vërtetë për preferencën përkatëse.

"Ta tregosh përfundimisht dhe të identifikosh gjenin specifik është vërtet emocionuese. Falë regucalcinës1 u rrit atraktiviteti i femrave të kuqe dhe në këtë mënyrë suksesi riprodhues i H. timaretës".

Merrill shtoi: "Ne shohim ndryshime në preferencat vizuale rreth nesh në natyrë kur kafshët zgjedhin me kë të çiftëzohen.

"Me rezultatet tona, ne ishim në gjendje të krijonim një lidhje të drejtpërdrejtë midis një preference të veçantë vizuale dhe një gjeni specifik për herë të parë, dhe gjithashtu të demonstronim se hibridizimi mund të luajë një rol të rëndësishëm në evolucionin e këtyre sjelljeve."

(Kosova Sot Online)