Kur do të ndodhin eklipset e ardhshme diellore dhe hënore në Evropë?

  • E.K /
  • 09 April 2024 - 14:04
Kur do të ndodhin eklipset e ardhshme diellore dhe hënore në Evropë?

Miliona spektatorë panë një ditë më parë fenomenin mahnitës të eklipsit total diellor që përfshiu Amerikën e Veriut. Por për ne në Evropë, që mundëm ta shikojmë vetëm në internet, a do të ketë shanse për të parë eklipset e ardhshme?

Sipas NASA-s, një eklips i pjesshëm hënor do të jetë i dukshëm në Evropë, Azi, Afrikë, Amerikën e Veriut dhe Amerikën e Jugut në shtator të këtij viti. Kjo ndodh kur Toka rreshtohet midis Hënës dhe Diellit, me hijen e planetit në sipërfaqen e Hënës.

Një eklips total hënor do të jetë gjithashtu i dukshëm në Paqësor, Amerikë, Evropën Perëndimore dhe Afrikën perëndimore më 14 mars 2025. Ndryshe nga një eklips diellor, një eklips hënor shpesh zgjat disa orë.

Disa pjesë të Evropës do të shohin gjithashtu një eklips të pjesshëm diellor në fund të marsit 2025. Kjo ndodh kur Hëna mbulon pjesërisht Diellin.

Ndërkohë, eklipsi i ardhshëm total diellor në Evropë, i cili është kur Hëna bllokon plotësisht Diellin, do të kalojë pjesët veriore të Grenlandës, Islandës dhe Spanjës në vitin 2026.

Një eklips i plotë diellor ndodh rreth një herë në vit ose dy kur rreshtohen Dielli, Hëna dhe Toka.

Pjesë të Evropës Jugore si Portugalia dhe Spanja do të shohin një eklips diellor unazor në vitin 2028, kur, sipas Administratës Kombëtare të Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA), Hëna do të kalojë midis Diellit dhe Tokës kur është larg Tokës.

Kjo do të thotë se nuk mbulon Diellin dhe shfaqet si një disk i errët përpara tij, duke krijuar një efekt “unazë zjarri”.

Sipas NASA-s, rreth dy deri në pesë eklipse të Diellit ndodhin çdo vit, ndërsa eklipset hënore ndodhin rreth një deri në dy herë në vit.

(Kosova Sot Online)