Shkencëtarët zbulojnë se kur materia 'bie' në vrima të zeza

  • A.P /
  • 22 May 2024 - 14:15
Shkencëtarët zbulojnë se kur materia 'bie' në vrima të zeza

Shkencëtarët kanë konfirmuar, për herë të parë, se vetë pëlhura e hapësirë-kohës bën një "zhytje përfundimtare" në skajin e një vrime të zezë, transmeton gazeta “Kosova Sot Online”.

Vëzhgimi i këtij rajoni të zhytur rreth vrimave të zeza është bërë nga astrofizikanët në Fizikën e Universitetit të Oksfordit dhe ndihmon në vërtetimin e një parashikimi kyç të teorisë së gravitetit të Albert Ajnshtajnit të vitit 1915: relativiteti i përgjithshëm.

 

Ekipi i Oksfordit e bëri zbulimin duke u fokusuar në rajonet që rrethojnë vrimat e zeza me masë yjore në binarët me yje shoqërues të vendosur relativisht afër Tokës. Studiuesit shfrytëzuan të dhëna me rreze X të mbledhura nga një sërë teleskopësh hapësinorë, duke përfshirë grupin e teleskopit spektroskopik bërthamor të NASA-s (NuSTAR) dhe Eksploruesin e Përbërjes së Brendshme të Yjeve Neutron (NICER) të montuar në Stacionin Hapësinor Ndërkombëtar.

Këto të dhëna i lejuan ata të përcaktonin fatin e gazit të nxehtë jonizues dhe plazmës, të zhveshur nga një yll shoqërues, duke bërë një zhytje përfundimtare në skajin e vrimës së zezë të lidhur me të. Gjetjet treguan se këto të ashtuquajtura rajone zhytjeje rreth një vrime të zezë janë vendndodhjet e disa prej pikave më të forta të ndikimit gravitacional të parë ndonjëherë në galaktikën tonë të Rrugës së Qumështit.


(Kosova Sot Online)