Sateliti i NASA-s niset për misionin e ri

  • A.P /
  • 04 July 2024 - 14:00
Sateliti i NASA-s niset për misionin e ri

Parashikuesit së shpejti do të jenë në gjendje të shohin hartën në kohë reale të aktivitetit të rrufesë në Tokë dhe të mbajnë një sy më të ngushtë në stuhitë diellore të lëshuara nga dielli falë një sateliti të ri të motit.

Së bashku, NASA dhe Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike nisën GOES-U, ose misionin Gjeostacionar Operativ Mjedisor Satelitor U, drejt hapësirës.

Sateliti i motit u ngrit në bordin e një rakete Space X, nga Qendra Hapësinore Kennedy në Florida në orën 5:26 pasdite. Nisja u transmetua drejtpërdrejt në faqen e internetit të NASA-s . Kushtet e motit në Florida ishin 60% të favorshme për një nisje në fillim të dritares së nisjes.

 

GOES-U është sateliti i katërt, i fundit në Serinë R të Satelitëve Mjedisor Operacional Gjeostacionar, “sistemi më i sofistikuar për vëzhgimin e motit dhe monitorimin e mjedisit të hemisferës perëndimore”, sipas NOAA .

“Seria e satelitëve GOES-R ka qenë një ndryshim i lojës për ne. Që nga fillimi i parë i serisë në 2016, gjenerata e fundit e GOES ka mundësuar parashikime dhe shërbime paralajmëruese të reja dhe të përmirësuara për të ndihmuar në shpëtimin e jetëve dhe mbrojtjen e pronës”, tha Ken Graham, drejtor i Shërbimit Kombëtar të Motit të NOAA, gjatë një konference për shtyp.

Së bashku, satelitët GOES-18 dhe GOES-19 do të mbledhin të dhëna atmosferike, diellore, klimatike dhe oqeanike dhe do të mbulojnë më shumë se gjysmën e globit nga bregu perëndimor i Afrikës deri në Zelandën e Re.

Ajo që e dallon GOES-U nga satelitët e tjerë është se ka një aftësi të re për të mbajtur një sy në motin në hapësirë.

Ndjekja e aktivitetit diellor

Ndërsa dielli i afrohet maksimumit diellor, kulmi në ciklin e tij 11-vjeçar, që pritet këtë vit, ai bëhet më aktiv. Studiuesit kanë vëzhguar ndezje diellore gjithnjë e më intensive dhe nxjerrje të masës koronale që shpërthejnë nga sipërfaqja e diellit.

Derdhjet e masës koronale janë re të mëdha gazi jonizues të quajtur plazma dhe fusha magnetike që çlirohen nga atmosfera e jashtme e diellit.

Kur këto shpërthime drejtohen në Tokë, ato mund të shkaktojnë stuhi gjeomagnetike, ose shqetësime të mëdha të fushës magnetike të Tokës. Me këto ngjarje, ka gjithmonë një shans që komunikimet, rrjeti i energjisë elektrike, navigimi dhe operacionet radio dhe satelitore të preken.

Stuhia diellore më intensive që ka goditur Tokën në 20 vjet ka ndodhur më 10 maj, por për fat të mirë ajo vetëm bëri që aurorat të shkëlqejnë mbi shtetet që nuk shohin kurrë dritat veriore.

Rritja e aktivitetit diellor shkakton aurorat që kërcejnë rreth poleve të Tokës, të njohura si dritat veriore, ose aurora borealis, dhe dritat jugore, ose aurora australis. Kur grimcat me energji nga nxjerrjet e masës koronale arrijnë në fushën magnetike të Tokës, ato ndërveprojnë me gazrat në atmosferë për të krijuar drita me ngjyra të ndryshme në qiell.

GOES-U mbart instrumente të shumta që do të përmirësojnë zbulimin e rreziqeve të motit në hapësirë, duke përfshirë Compact Coronagraph-1 që mund të zbulojë ndezjet diellore dhe nxjerrjet e masës koronale, si dhe të karakterizojë madhësinë, shpejtësinë, densitetin dhe drejtimin e këtyre stuhive diellore.

Koronagrafi do të ofrojë vëzhgime të vazhdueshme të koronës diellore, ose shtresës së jashtme të nxehtë të atmosferës së diellit, e cila është vendi ku kanë origjinën ngjarjet e motit në hapësirë, tha Elsayed Talaat, drejtor i Zyrës së Vëzhgimeve të Motit Hapësinor të NOAA.

Aftësitë e instrumentit do të lejojnë Qendrën e Parashikimit të Motit Hapësinor të NOAA të lëshojë paralajmërime dhe të shikojë një deri në katër ditë përpara dhe të “shënojë një kapitull të ri në vëzhgimet e motit në hapësirë”, shtoi më tej Talaat.

Rrufeja godet në kohë reale

Nga orbita, GOES-U do të monitorojë motin, klimën dhe rreziqet mjedisore në të gjithë Amerikën Veriore, Qendrore dhe Jugore, Karaibe dhe Oqeanin Atlantik deri në bregun perëndimor të Afrikës.

Nga pikëpamja e tij unike, GOES-U do të jetë në gjendje të dallojë stuhitë tropikale, t’u dërgojë alarme parashikuesve ndërsa stuhitë formohen në Oqeanin Atlantik dhe të sigurojë ndjekje dhe monitorim pothuajse në kohë reale.

Sateliti mbart një sërë instrumentesh shkencore, duke përfshirë teknologjinë e imazhit dhe hartës, që do t’i mundësojë atij të kapë të dhëna të vlefshme për uraganet, duke përfshirë shpejtësinë e erës së nivelit të lartë, veçori specifike rreth syrit të uraganit dhe aktivitetit të rrufesë, të cilat të gjitha mund t’i ndihmojnë parashikuesit më mirë. kuptojnë rreziqet e mundshme.

GOES-U do të mbajë hartuesin e parë operacional rrufe të fluturuar në orbitë gjeostacionare. Ndërsa stuhitë zhvillohen, ato priren të shfaqin pika në aktivitetin e rrufesë. Të kuptuarit se si zhvillohen dhe intensifikohen stuhitë mund t’i ndihmojë meteorologët të parashikojnë më mirë nëse stuhitë do të jenë në gjendje të shkaktojnë përmbytje të shpejta, të prodhojnë breshër, të dëmtojnë erërat ose të krijojnë tornado.


(Kosova Sot Online)