Mposhtni ftohjet dhe gripin përmes ushqimit - Shëndetësia - Kosova Sot
Mposhtni ftohjet dhe gripin përmes ushqimit

Mposhtni ftohjet dhe gripin përmes ushqimit

P ër t'i shmangur infeksionet që janë karakteristike për këtë periudhë të dimrit, më së miri është ta forconi sistemin imun. Këtë e arrini përmes ushqimeve të caktuara.

AGRUMET

Ëmbëlsira më e mirë për dimër janë pemët, sepse fruktoza nga pemët e freskëta ndikon në sistemin imun. Është e domosdoshme që për çdo ditë të konsumoni 400 g pemë ë freskëta, e përparësi t'ju jepni agrumeve, sepse kanë shumë vitamina C.

PERIMET E GJELBRA

Ushqim ideal për ditët e ftohta është spinaqi, sepse përmban shumë vitamina C, antioksidues, si dhe fibra bimore. Sugjerohet i papërpunuar ose pak i zier. Zgjedhje e mirë është edhe brokoli, sepse përmban vitamina A dje C.

SELEN DHE VITAMINA B

Kërpudhat janë të pasura me antioksidues, si dhe me selen dhe vitamina të grupit B - niacinë, riboflavinë, që janë të domosdoshme për sistemin imun. Nëse në organizëm mungon seleni, shtohet rreziku për depërtim të baktereve, inflamacioneve.

(Kosova Sot)

18 orë e 56 minuta më parë
16/01/19