- Shëndetësia - Kosova Sot
Ushqimet për flokë të trashë dhe të shëndoshë

Ushqimet për flokë të trashë dhe të shëndoshë

Ekspertët kanë zbuluar ushqimet që duhet t'i konsumoni në mënyrë që floku juaj të jetë sa më i shëndoshë dhe më i trashë 

 

Image

 

MANGO Ky fryt me ngjyra ofron mineralin silica, që është një komponent i indeve të lidhjes që ndihmon në forcimin si dhe promovon rritjen e flokut. Nutrientët kryesorë: Silica, vitamina A, B6 dhe C, folate. Si ta konsumoni: Hani dy rriska të mangos në formë të zamrës apo edhe pas secilës shujtë.

Image

 

FIKU Fiku është burim i shkëlqyeshëm për hekur, që është esencial për rritje të shëndetshme dhe për të pasur flokë me shkëlqim. Nutrientët kryesorë: Kalium, hekur, magnez, vitamina A dhe E. Si ta konsumoni: Hani nga dy fikë çdo ditë.

Image

 

FARAT E LIRIT Farat e lirit përmbajnë aminoacide omega-3, që ndihmojnë rigjallërimin e flokut, duke e parandaluar nga tharja dhe dobësimi. Nutrientët kryesorë: Aminoacide omega-3, vitamina B1, magnez, fosfor, selen. Si t'i konsumoni: Hani një deri më shumë lugë në ditë, në formë të zamrës apo duke hedhur sipër ushqimit.

Image

 

FARAT E KUNGULLIT Këto fara të pasura me proteina ofrojnë zink, që përkrahin riprodhimin qelizor dhe e forcojnë sistemin imun, që nxit rritjen e flokut. Nutreintët kryesorë: Zink, hekur, fosfor, magnez, mangan, bakër, proteina. Si t'i konsumoni: Hani një e më shumë lugë në ditë. Kombinoni me fara të lirit për një përzierje të shëndetshme.

Image

 

AVOKADO Avokadot janë furnizues të mirë për vitamina E, që rritin konsumimin e oksigjenit dhe e përmirësojnë qarkullimin e gjakut në lëkurën e kokës që promovojnë rritjen e shëndetshme të flokut. Nutrientët kryesorë: Vitamina E, kalium, aminoacide 9, vitamina të kompleksit B, acid folik. Si t'i konsumoni: Hani një avokado mesatar dy deri katër herë në javë.

Image

 

PERIMET ME GJETHE TË GJELBËR Perimet me gjethe të gjelbër si lakra e Brukselit, lakra jeshile, spinaqi dhe lakra, promovojnë prodhimin e keratinës që është proteinë e flokut që forcon folikulat. Nutrientët kryesorë: Vitamina A, C dhe K, vitamina të kompleksit B, kalium, folate. Si t'i konsumoni: Hani 100 gramë perime me gjethe të gjelbër për çdo ditë, në sallatë apo si pjesë të shujtave.

(Kosova Sot)

3 orë e 49 minuta më parë
18/02/19