A rishikohen sa duhet efektet anësore kognitive nga anestezioni?

  • 12 korrik 2019 - 09:01
A rishikohen sa duhet efektet anësore kognitive nga anestezioni?

Një studim mbarëkombëtar i anesteziologëve suedez dhe infermiereve anestezist ka informuar rreth vetëdijes së pakët rreth efekteve anësore, nga të cilat pacientët janë në rrezik pas operacionit. Operacionet dhe anestezioni tash janë shumë më të sigurta dhe më efektive se sa që ishin dikur.

Përkundër kësaj, efekte të vogla anësore si pasojë e anestezionit janë të zakonshme, si dhimbjet, të vjella. Megjithëse fizikanët janë duke punuar që t'i minimizojnë këto efekte anësore në mënyrë që ta përmirësojnë përvojën e pacientit, më pak vëmendje i është kushtuar efekteve anësore kognitive të përcjella me anestezion, agjitacion si dhe mosfunksionimin pas operacionit të njohjes apo vetëdijes. 

Këto efekte anësore kognitive mund të kenë implikime të mëdha në shkallën e kujdesit, kohëzgjatja e qëndrimit në spital si dhe cilësia në kujdes që pacienti e merr gjatë qëndrimit në spital. Fëmijët, të moshuarit dhe pacientët kognitivë fraxhilë raportohet të jenë grupet më të rrezikuara.

Hulumtuesit që qëndrojnë prapa këtij studimi mbarëkombëtar, që vijnë nga instituti Karolinska në Stokholm, Suedi, dëshiruan që t'i hetojnë rutinat që zënë vend për rrezikun dhe diagnostikimin e efekteve anësore negative të anestezionit.

(Kosova Sot Online)