Ilaçi që përshkruhet nga mjekët për ta shmangur koronavirusin

  • A.P /
  • 10 janar 2021 - 18:03
Ilaçi që përshkruhet nga mjekët për ta shmangur koronavirusin

Është e lirë, i disponueshëm gjerësisht dhe mund të na ndihmojë ta shmangim virusin.

Në mars, ndërsa vdekjet nga koronavirusi në Mbretërinë e Bashkuar filluan të rriteshin, dy spitale në verilindje të Anglisë filluan të marrin kërkesa për përshkrimin e vitaminës D nga pacientët dhe t’i përshkruajnë ato me doza jashtëzakonisht të larta të lëndës ushqyese. Studimet kishin sugjeruar që të kesh nivele të mjaftueshme të vitaminës D, e cila krijohet në shtresat e ulëta të lëkurës përmes thithjes së rrezeve të diellit, luan një rol qendror në funksionin imunitar dhe metabolik dhe zvogëlon rrezikun e disa sëmundjeve të frymëmarrjes të fituara nga komuniteti. Por konkluzionet u kundërshtuan dhe asnjë udhëzim zyrtar nuk ekzistonte. Kur njësia e endokrinologjisë dhe frymëmarrjes u dha një rekomandim jozyrtar klinicistëve të saj për të përshkruar vitaminën D, vendimi u konsiderua i pazakontë. “Pikëpamja jonë ishte që ky trajtim është kaq i sigurt dhe kriza është aq e madhe sa nuk kemi kohë për të debatuar”, tha Dr Richard Quinton, një konsulent endokrinolog në Royal Victoria Infirmary në Newcastle, shkruan The Guardian.

Së shpejti klinikët dhe endokrinologët në të gjithë botën filluan të diskutojnë nëse nivelet e mjaftueshme të vitaminës D mund të ndikojnë pozitivisht në nivelet e vdekshmërisë që lidhen me koronavirusin. Disa e konsideruan lëndën ushqyese një trajtim efektiv që fshihej në sy; të tjerët e menduan si humbje kohe. Në mars, këshilltarët shkencorë të qeverisë shqyrtuan provat ekzistuese dhe vendosën se nuk kishte mjaft arsye për të vepruar. Por në prill, dhjetëra mjekë i shkruan British Medical Journal duke përshkruar korrigjimin e mangësive të vitaminës D si “një hap i sigurt, i thjeshtë” që “është bindshëm një ilaç i mundshëm, i rëndësishëm, i mundshëm për ta zbutur Covid-19”.

Në spitalet e Newcastle, pacientëve që rezultuan me mungesë të vitaminës D iu dhanë doza jashtëzakonisht të larta orale të lëndës ushqyese, shpesh deri në 750 herë më shumë se masa ditore e rekomanduar nga Public Health England. Në korrik, klinikët i shkruan revistës Clinical Endocrinology për të ndarë rezultatet e tyre fillestare. Nga 134 pacientët e parë me koronavirus të dhënë vitaminë D, 94 ishin liruar, 24 ishin akoma duke marrë kujdesin spitalor dhe 16 kishin vdekur. Klinikët nuk kishin lidhur qartë nivelet e vitaminës D me nivelin e përgjithshëm të vdekjes, por vetëm tre pacientë me nivele të larta të lëndës ushqyese vdiqën, dhe të gjithë ata ishin të dobët dhe në të 90-at e tyre.

Gjithnjë e më shumë, të tjerët ndoqën shembullin e mjekëve të Newcastle dhe filluan të merrnin vetë vitaminën. Gjatë muajve të parë të pandemisë, deri në 1.000 punonjës të NHS morën pako falas Wellness – përfshirë vitaminën C, vitaminën D dhe zinkun – nga një iniciativë vullnetare e quajtur Ekipi i Mbështetjes Imune Frontline, pas kërkesës jozyrtare nga klinikët. Dhe ndërsa shitjet e suplementeve të vitaminës D u rritën ndjeshëm, disa mjekë e rekomanduan atë në mënyrë joformale tek pacientët. Në një letër, Shoqata Britanike e Mjekëve me Origjinë Indiane këshilloi anëtarët e saj të merrnin lëndën ushqyese, megjithëse nuk ishte bërë politikë zyrtare. “Ne besojmë se mungesa e vitaminës D3 është një faktor kryesor i rrezikut për infeksion të rëndë të koronavirusit, për të cilin ka prova akumuluese”, thuhej në letër. “Njerëzit e lindur me lëkurë më të errët marrin më pak dritë UV në shtresat më të thella ku prodhohet D3, dhe kështu janë të prirur për mungesë më të rëndë të D në fund të dimrit në gjerësitë gjeografike të veriut sesa homologët e tyre me lëkurë të drejtë”. 

(Kosova Sot Online)