Pse disa njerëz nuk e ndiejnë kurrë të ftohtin?

  • E.K /
  • 20 shkurt 2021 - 09:23
Pse disa njerëz nuk e ndiejnë kurrë të ftohtin?

Mutacioni që siguron “qëndrueshmëri superiore” ndaj temperaturave të ulëta.

Një e pesta e popullsisë së botës ka një ‘qëndrueshmëri superiore’ ndaj temperaturave më të ftohta falë një mutacioni gjenetik, duke i lejuar ata të mos e ndiejnë kurrë të ftohtin, sipas një studimi. Studiuesit në Karolinska Institutet në Suedi morën 32 burra të shëndetshëm të moshës 18 deri 40 vjeç dhe iu thanë të qëndronin të zhytur në ujë me 14 gradë Celsius derisa temperatura e trupit të tyre të binte në 35.5C.

Ata më pas matën aktivitetin elektrik të muskujve dhe morën biopsi muskulore të vullnetarëve për të studiuar përmbajtjen e tyre të proteinave dhe përbërjen e fibrave. Proteina α-aktinin-3, e gjetur në ‘fijet e shpejta’ brenda muskujve, mungon në 20% të njerëzve dhe mungesa e saj i bën ata më të mirë në ruajtjen e temperaturës.

Këto pa proteina kishin fibra muskulore më shumë të ngadalta, duke sugjeruar që lloji i aktivizimit të vazhdueshëm me intensitet të ulët që gjendet në këtë alternativë ndaj versionit më të shpejtë të një fije muskulore është më energjikisht efektiv në gjenerimin e nxehtësisë.

Kjo nga ana tjetër lejon që personi pa proteina të menaxhojë nxehtësinë e tij në mënyrë më efektive sesa dikush që ka proteina dhe më shumë fibra ‘të ngurta’. Ekipi pas studimit beson se ky variant gjenetik mund të ketë mbrojtur njerëzit modernë nga të ftohtit ndërsa ata migruan nga Afrika mbi 50,000 vjet më parë. Bazuar në studimin e tyre, ekipi beson se rreth 1.5 miliardë njerëz në të gjithë botën do të mbajnë variantin sot duke rritur tolerancën e tyre ndaj klimave më të ftohta.

Bashkë-autori Håkan Ëesterblad tha: ‘Studimi ynë tregon një tolerancë të përmirësuar ndaj të ftohtit tek njerëzit që nuk kanë α-aktininë-3, e cila do të kishte qenë një avantazh evolucionar i mbijetesës kur lëvizin në klimat më të ftohta.

“Studimi ynë gjithashtu thekson rëndësinë e madhe të muskujve të skeletit si një gjenerator i nxehtësisë tek njerëzit.” Gjetjet sugjerojnë se kjo është për shkak se mungesa e α-aktinin-3 rrit tolerancën ndaj të ftohtit duke rritur tonin e muskujve të tyre dhe çon në muskuj më të ngadaltë. Kur zhyteshin në ujë të ftohtë gjatë një eksperimenti, njerëzit me variant kishin një rritje të tonit të muskujve sesa të dridheshin.

Humbja e α-aktinin-3 shkaktohet nga varianti i humbjes së funksionit (LOF) të gjenit ACTN3 dhe u bë më e zakonshme ndërsa më shumë njerëz lëviznin në mjedise më të ftohta.Rreth 1.5 miliardë njerëz në të gjithë botën mbajnë sot variantin ACTN3 LOF dhe për këtë arsye u mungon α-aktinina-3.Megjithëse kjo mungesë e proteinave nuk është e lidhur me sëmundjen e muskujve, ajo dëmton performancën gjatë energjisë dhe aktiviteteve të sprintit.

Ndryshimi u bë më i dukshëm ndërsa njerëzit filluan të lëvizin në klimë më të ftohtë të cilën studiuesit e përdorin si argumentin e tyre pse mund të përmirësojë tolerancën ndaj të ftohtit. Për të provuar këtë ide, ekipi zhyti 42 burra të shëndetshëm 18 deri në 40 vjeç me ose variantin LOF ose funksionimin ACTN3 në ujë 14 ° C. Burrat qëndruan në ujë për periudha 20-minutëshe, të ndarë nga pauza dhjetë minutëshe në ajrin e temperaturës së dhomës. Ekspozimi i ujit të ftohtë vazhdoi derisa temperatura e rektumit arriti 35.5 gradë, ose për një total prej dy orësh plus pesëdhjetë minuta pauza.Nga ata burra që kishin variantin gjenetik 7 nga 10 ku janë në gjendje të mbajnë temperaturën e trupit mbi 35.5 ° C për periudhën e plotë të ekspozimit të ujit të ftohtë.Sidoqoftë, vetëm tre dhe 10 nga ata pa variant ishin në gjendje ta bënin këtë. Mesatarisht, humbja e α-aktininës-3 rezultoi në gjysmën e shpejtësisë së rënies së temperaturës në rektum dhe në muskul.Njerëzit me variant gjithashtu treguan një zhvendosje drejt fibrave muskulore më të ngadalta, duke shkaktuar një rritje në tonin e muskujve sesa të dridheshin gjatë zhytjes.

Në të kundërt, individët pa variant kishin më shumë fibra muskulore me dridhje të shpejtë, të cilat dyfishuan shkallën e aktivitetit të shpërthimit me intensitet të lartë. Rezistenca superiore ndaj të ftohtit e njerëzve me variant nuk u shoqërua me një rritje të konsumit të energjisë. Kjo sugjeron që aktivizimi i vazhdueshëm, me intensitet të ulët, të fibrave muskulorë me ngadalësim të ngadaltë është një mënyrë efektive nga pikëpamja energjetike për të gjeneruar nxehtësi.

Rezultatet në minj treguan se mungesa e α-aktininë-3 nuk rrit indin e yndyrës kafe të shkaktuar nga të ftohtit, i cili gjeneron nxehtësi tek gjitarët që flenë dhe foshnjat njerëzore.Autori bashkë-i vjetër i studimit Profesor Marius Brazaitis, nga Universiteti Sportiv Lituanisht në Kaunas, Lituani, shtoi: ‘Megjithëse ka shumë rrugë për hetime në të ardhmen, rezultatet tona rrisin kuptimin tonë për aspektet evolucionare të migrimit njerëzor.”Ndërsa gjenerimi i nxehtësisë me efikasitet energjetik tek njerëzit që nuk kanë α-aktininë-3 do të kishte qenë një avantazh kur kalonin në klimë më të ftohtë, ai në fakt mund të ishte një disavantazh në shoqëritë moderne,” tha ai.

Strehimi duke përfshirë mbrojtjen Nico më pak të rëndësishme dhe pasi kemi një qasje relativisht të kufizuar në ushqim, një efikasitet i tillë energjie dhe trupat tanë mund të rezultojnë në trashje të diabetit të tipit II dhe çrregullime të tjera metabolike, shtoi Brazaitis.

Tani për tani, mbetet e pasigurt nëse humbja e α-aktininë-3 ndikon në indin yndyror ngjyrë kafe ose tolerancën ndaj të ftohtit të foshnjave njerëzore, mbijetesa e të cilëve do të kishte qenë një faktor i rëndësishëm gjatë migrimit njerëzor në mjedise më të ftohta.Ndërsa varianti mund të rrisë fibrat muskulore me ngadalësim të ngadaltë në lindje, është e mundur që kjo zhvendosje të mos ndodhë deri më vonë në jetë.

Studiuesit shtojnë se nuk është gjithashtu e qartë nëse mungesa e α-aktinin-3 ndikon në tolerancën e nxehtësisë ose përgjigjet ndaj llojeve të ndryshme të trajnimit atletik.

Lexo të radhës

A e dini pse dhembin muskujt në mëngjes?Çorbë me mish viçi: Për forcim të imunitetit të fëmijësReceta e vjetër për rakinë e arrës: Shëron gjëndrën tiroide, përshpejton metabolizmin!

FJALË KYÇENJEREZDISAFTOHTINNDIEJNË

(Kosova Sot Online)