Pirja e verës pesë herë në javë zvogëlon rrezikun për të operuar syrin deri në 23%

  • E.K /
  • 01 April 2021 - 09:47
Pirja e verës pesë herë në javë zvogëlon rrezikun për të operuar syrin deri në 23%

Studiuesit kanë zbuluar se pirja e alkoolit në mënyrë të moderuar ul rrezikun e nevojës për kirurgji të kataraktit të syve me gati një të katërtën.

Pirja e verës doli të jetë më e efektshme, me pesë ose më shumë gota në javë duke ulur nevojën për kirurgji të kataraktit të syve për 23%.

Ky studim sugjeron se njerëzit që pinë verë pesë herë në javë, iu ulen gjasat për 23% për ndërhyrje kirurgjikale në sy në krahasim me ata që nuk konsumojnë verë.

Një shishe 750ml verë të kuqe, e bardhë ose trëndafil përmban10 njësi.

Hulumtimi më i madh në llojin e tij deri tani ka përfshirë më shumë se 490.000 njerëz.

Ekspertët vunë në dukje, se pirja e sasive të mëdha të alkoolit është e lidhur me një sërë kushtesh serioze shëndetësore të tilla si sëmundje të zemrës, diabet dhe kancer.

Rreth 30% e personave mbi 65 vjeç mendohet se kanë katarakt që ndikojnë në shikimin e tyre në njërin ose të dy sytë.

Kirurgjia e kataraktit përfshin zëvendësimin e thjerrëzave me një plastikë të pastër.

(Kosova Sot Online)