Pos se shëron plagët, ja vetitë tjera shëruese të gjethes së dellit

  • E.K /
  • 20 April 2021 - 13:03
Pos se shëron plagët, ja vetitë tjera shëruese të gjethes së dellit

Gjethet e dellit janë bimët shëruese më të përhapura dhe përdoren me shekuj. Kjo është një bimë shumëvjeçare shëruese. Rritet nëpër livadhe. Megjithëse edhe kërcelli i saj është shumë shërues, përdoren vetëm gjethet e saj. Gjethet e saj thahen në erë, e shëruese janë vetëm ato gjethe me ngjyrën e gjelbër, edhe pasi të thahen.

Përmbajnë shumë vitamina dhe minerale, si vitamina C dhe K, më pas taninë, pektinë, hekur, kalium, kalcium. Falë gjithë këtyre përbërësve, e edhe shumë të tjerëve, përmes këtyre përbërësve aktivë, gjethet e dellit ndikojnë si antibiotikë. Lëngu i freskët i shtrydhur përdoret në shërimin e kollës, bronkitisit dhe sëmundjet e mushkërive, pastaj shëron diarrenë dhe hemorroidet.

(Kosova Sot Online)